Анонсовано перший електрокар, який може проїхати до 20 000 км на рік безкоштовно (Фото)

Група амбітних голландців заявила про майбутню прем’єру автомобіля, який зможе проїжджати до 20 000 км на рік на сонячній енергії – тобто, абсолютно безкоштовно.

Стартап Lightyear створений вихідцями з Технічного університету Ейндховена. Про команду проекту відомо, що учасники встигли попрацювати в великих фірмах на зразок Tesla і Ferrari, а в активі засновників значиться перемога в світових змаганнях серед транспорту на сонячних батареях. Очевидно, інженери вирішили використовувати свої напрацювання, щоб створити масовий і практичний електрокар на сонячній тязі, але дешевим він не буде.

Технічних подробиць, втім, поки практично немає. У Lightyear заявляють, їх перший потенційно серійний проект під назвою Lightyear One створений, щоб вирішити дві найбільші проблеми електромобілів – дальність пробігу і можливість зарядки. Електрокар отримає батарею, яка дозволить проїжджати без “дозаправки” від 400 до 800 км, при цьому офіційно стверджується, що особливі енергоефективні технології дозволять заряджати акумулятори в два-три рази швидше, ніж у конкурентів. Енергозапас для пробігу до 400 км можна буде поповнити від звичайної розетки протягом ночі.

Ще однією запорукою енергоефективності стане конструкція Lightyear One. Його планується будувати з надлегких матеріалів, наділити унікальною аеродинамікою і забезпечити безпрецедентно високий ККД силової установки.

Однак, головною перевагою електромобіля стануть сонячні батареї. Як саме реалізовано перетворення сонячного світла в електрику, поки не уточнюється (швидше за все, панелями вкриють всі горизонтальні поверхні електрокара), проте, за заявою виробника, в теорії Lightyear One здатний проїжджати на безкоштовній енергії до 20 000 км на рік. Таким чином, експлуатаційні витрати будуть наближатися до нуля.

А ось ціна електромобіля вражає: Lightyear One буде коштувати мінімум 119 000 євро. Виробництво стартує в 2020 році з десяти екземплярів особливої ​​серії Signature Edition, щоб зарезервувати які, необхідно вже зараз внести всю суму повністю. Наступні 100 електромобілів отримають виконання Pioneer Edition, а для замовлення Lightyear One в базовій комплектації буде потрібно внести депозит в 4 000 євро.

Компанія заявляє, що вже привернула 15 млн євро інвестицій і має в своєму розпорядженні приблизно сотню попередніх замовлень. Прем’єра першого “живого” екземпляра Lightyear One відбудеться 25 травня в Голландії.


Не пропустіть