Прототип першого автомобіля Apple виявився схожим на занедбаний проект таксі

Машина повинна була спочатку враховувати специфіку таксомоторного транспорту, а не підганяти під неї конструкцію звичайної серійної машини, пише telegraf.com.ua

Опубліковані напередодні шпигунські фотографії автомобіля, які джерела назвали прототипом Apple Car, змусили знавців історії вітчизняного автопрому згадати про інноваційний автомобілі, які з’явився півстоліття тому.

Автомобіль під назвою ВНДІТЕ-ПТ, як повідомляє Auto Vesti, так і не увійшов до серії. Він був розроблений в Москві в середині шістдесятих років і являв собою спробу побудувати спеціалізований автомобіль для роботи в службі таксі.

Машина повинна була спочатку враховувати специфіку таксомоторного транспорту, а не підганяти під неї конструкцію звичайної серійної машини. У назві машини були зашифровані суть проекту (ПТ – перспективне таксі) і назва закладу, який займався розробкою (Всесоюзний науково-дослідний інститут технічної естетики).

Знімки Apple Car джерела з упевненістю говорять про справжність зображень. Однак інсайдери не уточнили, де саме і за яких обставин були зроблені фотографії.

Хоча зовнішній вигляд машини, яку журналісти видають за автомобіль Apple, викликав інтерес у публіки – з точки зору дизайну, машина значно відрізняється від звичних моделей. Питання про схожість радянського і американського прототипів, звичайно, було піднято в жарт – але зверніть увагу на схожість форм-фактора і колірного рішення.

Відмінними рисами ВНДІТЕ-ПТ були компонування (двигун від автомобіля «Москвич» в задній частині кузова), практичність (широкі зсувні двері, рівна підлога в салоні) і вдале співвідношення місткості і компактності. Простору для ніг пасажирів в дослідному автомобілі було відчутно більше, ніж в серійних машинах, що використовувалися тоді в ролі таксі.

Автомобіль був побудований в єдиному екземплярі і пройшов ряд випробувань на вулицях Москви, після чого було піднято питання про будівництво дослідної партії ВНДІТЕ-ПВ. Однак в силу ряду організаційних і виробничих причин справа до цього не дійшла – до того ж ідея створення автомобілів спеціально для роботи в таксі так і не стала загальновживаною.


Не пропустіть