Як вибрати колісні диски

Перед кожним автовласником неминуче постає проблема підбору колісних дисків. Вкрай важливо при цьому не помилитися. В іншому випадку менша з бід, яка може трапитися – через кілька місяців неякісний диск облезет. У гіршому варіанті – справа може дійти до аварії. У даній статті ми допоможемо вам з питанням про те, як вибрати диски на авто і не помилитися з якістю.

Основними функціями, які виконують автомобільні диски, є:

поліпшення роботи всієї підвіски автомобіля,
зниження сили інерції,
підвищення керованості автомобілем,
а також, звичайне прикраса машини.

Колісні диски поділяють на два основні класи: сталеві і зроблені з легких сплавів. У обох груп є як свої переваги, так і недоліки. Частини сталевих дисків роблять штампуванням з листа, після чого зварюють.

Переваги та недоліки штампованих і легкосплавних дисків

Переваги штампованих дисків – їх простота і надійність. При появі вм’ятини на такому диску його форму відновлюють за допомогою прокатки на спеціальному верстаті. При необхідності це можна зробити навіть звичайним молотком.

До того ж штамповані диски дешевше литих. До недоліків штампування відносять застарілий, банальний дизайн, значну масу, незручність миття диска зсередини і невисоку точність виготовлення. Через останній можлива поява проблем з балансуванням.

До переваг литих дисків слід віднести меншу вагу, зручність обслуговування, висока точність у виготовленні, здатність ефективно відводити тепло від гальмівного вузла, широке розмаїття дизайнів і квітів.

З недоліків , перш за все, слід вказати більш високу ціну. При пошкодженні вони, як правило, придатні до ремонту, потрібно буде купувати новий. Легкосплавні диски за способом виготовлення поділяються на литі і ковані.

Головний недолік литих колісних дисків – з часом при їзді по наших російських дорогах, з вибоїнами і всім тому подібним, через зернистої структури металу, в них накопичуються мікротріщини, що при сильному ударі може привести до розколу вироби. Кований метал з багатошарової волокнистої структурою набагато міцніше.

Роблять легкосплавні диски з магнієвих і алюмінієвих сплавів. Литі магнієві диски швидко розтріскуються. Литі алюмінієві в цілому володіють прийнятною якістю. Ковані алюмінієві міцні і легкі. Ковані магнієві найкращі, дуже міцні і при цьому легкі. Ціна магнієвих дисків досить висока.


Не пропустіть