ВИДИ СТРІЧКОВИХ КОНВЕЄРІВ І ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

На сьогоднішній день існує декілька видів конвеєрів, класифікація яких залежить від конструкції. За тяглової органу виділяють стрічковий, інерційний, гвинтовий, канатний, ланцюговий конвеєр. За грузонесущим органу ковшовий, скребковий, колискові, стрічковий, пластинчастий конвеєр. Дізнайтеся більше про ленточные конвейеры.

Різниться також обладнання з вигляду переміщуваного вантажу (сипучий, штучний) і за умовами експлуатації (стаціонарний, пересувний, модульний, підвісний і ін.). Застосування і принцип дії стрічкового конвеєра

принцип роботи конвеєра

У сучасному світі стрічковий конвеєр набув найширшого поширення, завдяки універсальності. Устаткування використовують при транспортуванні вантажів сипучих, штучних, кускових і інших видів. Пристрій являє собою конвеєрну стрічку безперервного руху, що переміщує різноманітну продукцію, як упаковану в тарі, так і розсипом. Застосовується також на поточному виробництві з метою межоперационного транспортування. Принцип роботи пристрою простий.

Основним робочим інструментом замкнута в кільце гнучка стрічка, що обгинає натяжна і приводний барабани. Між ними на рамі з певним кроком розміщені роликові опори, на які спирається транспортерна стрічка.
Завантаження транспортується продукції здійснюється з одного боку конвеєра, вивантаження з протилежного.
Типи стрічкових конвеєрів

Стрічкові конвеєри можуть відрізнятися конструктивно. Найбільш поширені такі типи: Конвеєри прямі.

конвеєр прямий

В основі нескінченна гнучка стрічка, холосту і робочу гілки якої підтримують роликоопори.
Приводний барабан повідомляє транспортерної стрічці поступальний рух; достатній натяг стрічки забезпечує натягач. Продуктивність прямих конвеєрів може досягати 25 тисяч т год, а довжина 10 км. Жолоби конвеєри.

жолоби конвеєри

Підстава транспортерної стрічки жолобчаста роликовий опора, виконана із сталевого або алюмінієвого профілю.
Найбільшого поширення пристрої отримали в машинобудуванні, деревообробній промисловості, в будівництві, енергетиці, при видобутку вугілля. Також може використовуватися конвеєр для сортування вторинних відходів при їх переробці. Конвеєри похилі.

конвеєр похилий
Основне пристроїв даного типу від прямих конвеєрів спрямованість під кутом до горизонталі. Принцип дії використовується той же.

Може виконуватися, як конвеєр з регулюванням кута нахилу або ж із заданим кутом нахилу.
Устаткування з великим успіхом застосовується при необхідності транспортування штучних і насипних вантажів вгору і вниз на складських і логістичних комплексах, в різних сферах промисловості. Похилі конвеєри пристрої універсальні, їх можна використовувати і в цехах і на відкритому повітрі. Конвеєри змішаного типу.

Z-подібний конвеєр

Деяка частина конвеєрної траси пряма, інша похила.
Серед обладнання цього типу виділяють L-образний і Z-подібний конвеєр. Останній вид пристроїв вважається одним з найскладніших. Використовують їх, як правило, при необхідності установки в обмеженому просторі, там, де неможливо сконструювати лінію, що складається зі звичайних прямих і похилих конвеєрів. Конвеєри, транспортери поворотні.

конвеєр поворотний

В даному випадку стрічка транспортера переміщається в сталевій основі по повзунам, розділеним на сегменти. Відмітна особливість обладнання наявність системи передачі обертального моменту.
Поворотний конвеєр застосовується в багатьох галузях промисловості, найбільшого поширення набув у кондитерському виробництві. Конвеєри телескопічні.

Конвеєри телескопічні

Устаткування оптимальний варіант для транспортування сипучих матеріалів на річкових і морських суднах, в кар’єрах і ін. Телескопічний конвеєр дозволяє змінювати довжину і кут нахилу в процесі роботи. Зупиняти пристрій і звільняти його від вантажу немає необхідності. Процес завантаження і вивантаження при використанні обладнання максимально ефективний. Звичайно, перерахованими видами далеко не вичерпується конвеєрне обладнання. Існує безліч пристроїв, які виконують найрізноманітніші загальні та специфічні завдання.


Не пропустіть