Платина або біле золото?

Платина і біле золото можуть здатися однаковими, однак різниця в ціні змушує задуматися, в чому ж особливості і переваги кожного з металів?

Прикраси з білого золота і платини займають чималу частку асортименту ювелірних магазинів Oniks – https://oniks-online.com.ua/categories/rings/metal-is-beloe_zoloto_585_quot/. Коштовності з білих металів цінуються за вишуканий вигляд і м’який блиск, завдяки чому прикраси стають доречними не тільки на урочистих заходах, а й у повсякденному житті.

Платина

Платина дорогий і рідкісний метал сріблясто-білого кольору. При виготовленні прикрас використовується 85-95% платини, зміст інших добавок в сплаві не перевищує 15%. Платинові вироби відрізняються підвищеною міцністю і зносостійкість, початковий красивий колір з часом не змінюється, сторонні відтінки не виявляються.

Безсумнівний плюс платина (а значить і прикраси з неї) гіпоалергенна, зважаючи на відсутність у складі нікелю. Це ж, до речі, відноситься і до паладію До мінусів платини можна віднести недостатній природний блиск, який посилюється виробниками шляхом нанесення верхнього покриття з родію Кільце з білого золота.
Кільце з білого золота. Кільце з платини.
Кільце з платини.

Біле золото

Біле золото це не метал, а сплав з декількох металів. Для додання жовтого золота благородного білого відтінку до нього додають нікель, срібло, паладій, платину. Від типу добавки багато в чому залежить якість і ціна виробів.

Переважно купувати кільця, сережки і ланцюжки з білого золота в складі якого присутній срібло або паладій, оскільки нікель може викликати алергію. Залежно від змісту в сплаві золота виділяють біле золото 500, 585 і 750-ї проби. Золоті прикраси, незважаючи на зміст в сплаві білих металів, рідко мають чистий сріблясто-білий відтінок. Для коригування природного жовтувато-сірого відтінку на коштовності наноситься шар родію, який робить біле золото візуально не відмінним від платини.

висновки

Вивчивши особливості кожного з металів, можна визначити основні принципи вибору прикрас з них:

Платинові вироби найбільш міцні та довговічні. Якщо мета придбати коштовності, які стануть фамільними і будуть передаватися через покоління, то варто зупинити вибір саме на платині.
Платина дуже зносостійка, тому вироби з неї сприятливо переносять щоденне механічний вплив. Даний фактор варто врахувати при придбанні обручок і прикрас на кожен день.
Біле золото складний матеріал, якість якого залежить від добавок. Людям, схильним до алергії, варто уникати виробів з нікелем. Оптимальне поєднання ціни та якості мають коштовності зі сплаву золота і паладію.
Золоті прикраси дешевше платинових, тому при обмеженості бюджету слід придбати перші. Візуально обидва метали практично однакові, основні важливі відмінності починають проявлятися лише з плином часу.

Платина має більше переваг, однак висока ціна робить покупку недоступною для багатьох любителів ювелірних виробів. В цьому випадку можна придбати золоту прикрасу з родієвим покриттям і регулярно, з періодичністю в 12-18 місяців, оновлювати покриття в ювелірній майстерні. Дана міра дозволить значно продовжити термін життя коштовності і насолоджуватися початковим кольором і блиском довгі роки.


Не пропустіть