Особливості отримання діагностичної карти

З недавніх пір замість технічного талона стала використовуватися діагностична карта техогляду. Вона являє собою офіційний документ, який засвідчує, що автомобіль технічно справний і може використовуватися для їзди по дорогах, не створюючи загрози для інших учасників.

Видача діагностичної карти здійснюється в пунктах техогляду ДАІ або в акредитованих приватних фірмах, наприклад mytexosmotr.com.

Жорстких стандартів, яким має відповідати оформлення діагностичної карти, не існує, проте є ряд вимог, яким має відповідати зміст даного документа. У число цих вимог входить наявність печатки організації і підпису спеціаліста з техогляду. Головне призначення діагностичної карти полягає в отриманні страхового поліса. Без неї оформити страховку на автомобіль неможливо. Для страховиків вона служить гарантією того, що стан автомобіля не призведе до дорожньо-транспортних пригод.

Діагностична карта містить приблизно сімдесят граф, що підлягають обов’язковому заповненню при проходженні автомобілем техогляду. У них вказуються, в тому числі, такі дані:

дані з техпаспорта автомашини;
інформація про власника автомобіля;
технічні параметри автомобіля;
дата наступного техогляду;
унікальний номер документа;
перелік піддаються перевірці вузлів, частин і агрегатів автомашини;
відмітка реєстрації в ДАІ;
відомості про перевіряється автотранспортному засобі;
висновок, рекомендації та підпис експерта;
печатка.
Виправлення всіх зазначених в діагностичній карті вад має бути здійснене власником автомобіля протягом двадцяти наступних днів. Після цього техогляд виконується ще раз. Перевірці підлягають лише ті елементи, до яких були висунуті претензії.

Один екземпляр діагностичної карти видається власнику автомобіля, другий залишається в здійснювала техогляд організації, яка зобов’язана зберігати його протягом трьох років. Крім того, заповнюється електронний примірник діагностичної карти, що знаходиться в базі ЕАІСТО, який зберігається в ній протягом наступних п’яти років.

Щоб бути впевненим у достовірності діагностичної карти, слід звернутися для проведення техогляду в один з пунктів техобслуговування при ГИБДД. Якщо ж техогляд здійснюється в приватній фірмі організації, потрібно попросити пред’явити документи, що засвідчують її право на виконання даної процедури.


Не пропустіть