Що дає діагностика АКПП

Діагностика коробки «автомат», перш за все, необхідна для забезпечення нормальної зносостійкості, стабільної експлуатації та тривалого терміну служби АКПП також ремонт кпп зф. При цьому діагностика може проводитися як планово, так і позапланово – перед ремонтом автоматичної коробки передач, а також після його завершення. Крім того, приводом для позапланового заходу також можуть стати і явні збої в роботі АКПП, попередні виходу агрегату з ладу.

Для більш повного уявлення про те, що ж дає діагностика АКПП, слід розібратися в основних етапах її проведення.

Перший етап діагностування коробки автомат має на увазі використання спеціального сканера, призначеного для проведення інструментального контролю стану агрегату (комп’ютерної діагностики). Сканер під’єднують до головного комп’ютера автомобіля і зчитують всю необхідну інформацію про АКПП. І якщо в результаті такої діагностики комп’ютер видає коди помилок, то це підтверджує наявність несправностей, які потребують виправлення фахівцями.

Наступним етапом діагностики АКПП є контроль стану масла. В якості основних критеріїв оцінки виступають його запах і колір. У нормальному стані запах масла повинен бути позбавлений домішок гару, а його колір – злегка жовтуватим або прозорим (залежить від виробника). Якщо ж при огляді трансмісійної рідини виявляється хоча б одне відхилення від норми, то це так само свідчить про неправильну роботу агрегату і потреби в заміні масла в АКПП .

Третім етапом діагностики при необхідності може стати перевірка АКПП за допомогою тест-драйву. В цьому випадку коробка перевіряється при різних режимах її роботи, а також при різних варіантах положення селектора. Першочерговою метою такого виду діагностування є визначення рівня шуму і присутності сторонніх звуків, які свідчать про наявність несправності.

Останнім важливим етапом діагностики АКПП прийнято вважати механічний аналіз агрегату. Він включає в себе механічну діагностику коробки і варіатора, здійснювану шляхом підключення манометра і виміру показників лінійного тиску при кожному окремому режимі роботи АКПП. Додатково проводиться визначення часу готовності коробки при прогрітому двигуні, що працює на холостому ходу. В результаті даного заходу виявляються різні відхилення від норм, заданих виробником АКПП.

планова діагностика
Крім діагностування автоматичної коробки перед її ремонтом або при наявності ознак неправильної роботи агрегату, діагностику необхідно проводити і при повністю працездатною АКПП з періодичністю в 1-2 роки. Такий захід дозволяє своєчасно усунути невеликі дефекти в роботі коробки передач, здатні згодом перерости в більш серйозну поломку.


Не пропустіть