Свинцево-кислотні акумулятори

Цей тип акумуляторів використовується в системах автономного та резервного енергопостачання в усьому світі вже кілька десятиліть.

Вартість: стандартні свинцово-кислотные аккумуляторы від Security-Shop глибокого розряду коштують значно дешевше літій-іонних акумуляторів.

Циклічність: свинцево-кислотні акумулятори від Security-Shop з регульованим клапаном (VRLA) включають в себе моделі AGM, з абсорбуючим скловолоконним сепаратором, і GEL, з електролітом згущеним до стану гелю усередині акумулятора. Як правило, AGM акумулятори дешевше своїх гелевих аналогів, але вони витримують меншу кількість циклів глибокого розряду. Хоча, останнім часом стали з’являтися моделі AGM-акумуляторів, які не поступаються гелевим по ресурсу, що робить їх ще більш привабливими для використання в системах автономного та резервного енергопостачання.

Новий тип VRLA-акумуляторів з додаванням нано-карбону більш стійкий до сульфатами (окисленню пластин), і, з часом цей тип повністю замінить AGM і гелеві акумулятори. Присадки нано-карбону уповільнюють процес сульфатации, дозволяють заряджати акумулятор більш високим струмом (а значить, швидше), а також збільшують кількість гарантованих циклів розряд-заряд, в порівнянні з традиційними свинцево-кислотними акумуляторами.

Заміна / обслуговування: на термін служби свинцево-кислотних акумуляторів впливає безліч факторів, включаючи їх якість виготовлення, конструкцію і умови зберігання та експлуатації. Тому передбачити, коли вони зажадають заміни – дуже складно. Наливні свинцево-кислотні акумулятори (з рідким електролітом) вимагають регулярного доливання води, тому що вона випаровується з електроліту під час заряду. Також, наливні акумулятори вимагають хорошої вентиляції в приміщенні, де вони встановлені, для уникнення накопичення вибухонебезпечного водню.

Гелеві та AGM-акумулятори є рекомбінантними, це означає, що вони перетворять утворюються всередині акумулятора гази назад в воду, і вони не вимагають ніякого обслуговування. Електроліт всередині цих акумуляторів знаходиться у зв’язаному вигляді, і їх можна встановлювати в будь-якому положенні, крім перевернутого. Оскільки системи автономного енергопостачання іноді встановлюються в важкодоступних і віддалених районах, можливість установки акумуляторів і їх тривала експлуатація без обслуговування є серйозною перевагою.

Утилізація: правильна утилізація свинцево-кислотних акумуляторів дуже важлива, тому що свинець токсичний. На щастя, зараз технології переробки свинцю досить розвинені. Пластик, з якого виготовляють корпусу також підлягає переробці. У більшості випадків електроліт, що міститься в акумуляторах, очищається від домішок і використовується повторно, а витягнуті з електроліту сульфати змішуються з іншими хімікатами і застосовуються як добрива.


Не пропустіть