Установка газового устаткування на автомобіль

Останнім часом все більшої популярності набирає установка газового обладнання на автомобіль. Адже ГБО дозволяє істотно заощадити на заправці машини і зробити транспортний засіб набагато економічніше за рахунок низьких цін на газ, а також його малого споживання. У цій статті ми розповімо вам, що таке ГБО, які його переваги і недоліки, а також постараємося відповісти на питання – чи є сенс в установці такого обладнання і які ціни на установка ГБО на TSI.

ЩО ТАКЕ ГБО?

ГБО (газобалонне обладнання) – це сукупність елементів, що дозволяють виробляти харчування двигуна внутрішнього згоряння за допомогою горючого газу. Як газу прийнято використовувати метан або пробанобутановую суміш. У зв’язку з цим газове обладнання можна розділити на три види: однотоплівние, ГАЗОДИЗЕЛЬ (з можливістю подачі відразу двох видів різного палива) і двопаливними (подача двох різних видів палива здійснюється окремо один від одного).

Будь-яка класифікація ГБО містить в своєму складі слово «покоління». Проте, офіційної міжнародної класифікації газового обладнання в даний час ще немає. Щоб зрозуміти принцип дії, на основі якого працює ГБО, розглянемо роботу газобалонної системи живлення четвертого покоління.

Робота газового обладнання відбувається так само, як і при використанні звичайного палива. Цього разу, замість бензину або дизеля впорскується газ, змішаний з повітрям.

Щоб забезпечити правильний кут уприскування палива, його пристрій підключається до розподільного механізму, який відповідає за впорскування основного палива і, зчитуючи з нього інформацію, обладнання в тих же або менших пропорціях здійснює подачу газу. Пристрій, що зчитує необхідну інформацію, називається блоком управління газу.

Для зменшення тиску на паливну систему, біля газового балона або в підкапотному просторі автомобіля на рамі встановлюється газовий редуктор. Це пристрій являє собою систему клапанів і камер і працює так само, як автомобільний карбюратор. Тобто, при досягненні тиску в камері певної величини, клапан закривається, і подача газу припиняється. Так відбувається протягом всієї роботи двигуна.

ПЕРЕВАГИ ГБО

Як і будь-яка інша система харчування автомобіля, ГБО має низку переваг. Доцільніше буде почати саме з позитивної частини опису.

Перш за все – це економічність . При використанні звичайного стисненого газу, витрати на паливо зменшуються, приблизно, в два рази. Використання ж скрапленого газу – в три рази. Таким чином, можна зробити висновок, що чим вище витрата палива автомобілем, тим доцільніше перейти на використання газового обладнання.
Зниження навантаження на шатунний механізм. Справа в тому, що октанове число будь-якого газу набагато вище, а значить, ресурс КШМ помітно збільшується.
На відміну від бензину або дизеля, газ набагато чистіше і не залишає нагар на клапанному механізмі , в поршневий групі і навіть на свічках запалювання.
Якісно встановлений і відрегульоване газове обладнання дозволяє здійснити більш плавну роботу двигуна , натискаючи на педаль газу. Такого вже точно не можна сказати про бензин.
Можливість перемикання системи харчування з одного виду палива на інше прямо на ходу. Це дозволяє робити великі подорожі і позбавить від нестачі палива на трасі. Таким чином, якщо газ закінчиться, можна буде запросто доїхати на бензині.


Не пропустіть