Акумулятори автомобільні: правила експлуатації в зимовий сезон

Акумулятори для автомобілів призначені для використання протягом всього року. Однак взимку слід звертати увагу на встановлений виробником температурний режим експлуатації батареї. Як правило, всі моделі сучасних акумуляторів автомобільних можна експлуатувати при температурі повітря до -40 ° С, але є акумулятори, нормальну роботу яких виробники гарантують і при морозах до -70 ° С. У будь-якому випадку експлуатація автомобільних акумуляторів в зимовий сезон має свої особливості і свої ризики. Також можете оглянути асортимент на https://avtoapteka.net.ua/akkumuljatory/avtomobilnye-akkumuliatory.

Які ж неприємності підстерігають Ваш акумулятор в сильні морози?

Для запуску сильно охололого двигуна необхідні підвищені витрати заряду акумулятора оскільки стартер змушений працювати більш тривалий час, ніж в теплі. Відповідно, заряд батареї падає значно швидше.

В умовах короткого світлового дня фари і освітлення салону працюють дуже довго. На їх роботу йде більше енергії, що виробляється генератором і, відповідно, знижується ефективність зарядки акумулятора від генератора.

Взагалі, в порівнянні з літнім періодом, кількість працюючого електроустаткування автомобіля взимку збільшується, як збільшується і час його роботи. Немає потреби нагадувати, що все це обладнання працює від генератора або акумулятора. Відповідно, при роботі від генератора у того збільшується час зарядки акумулятора, а при роботі від батареї остання швидше розряджається.

У зимових умовах середня швидкість руху автомобіля, як правило, нижче, ніж в літніх. Тому генератор виробляє менше енергії, необхідної для заряду акумулятора.

Зниження температури електроліту в акумуляторі призводить до зростання його в’язкості, скорочення електропровідності, ускладнює проникнення електроліту в пори активної маси пластин електродів. Тому реальна ефективність зарядки акумуляторної батареї від генератора знову ж помітно падає.

Низька температура і висока вологість в моторному відділенні погіршує якість роботи автомобільного електрообладнання. Це також веде до зниження заряду акумулятора автомобільного та знижує його ефективність при запуску двигуна.

Отже, ми бачимо, що зима, особливо якщо вона морозна, несе з собою масу загроз для справної роботи акумулятора на Вашому автомобілі.


Не пропустіть