Що таке сайлентблок, заміна сайлентблоков своїми руками

Обслуговування та ремонт ходової частини та системи підвіски є однією з основних сервісних операцій, проведення яких абсолютно необхідно для забезпечення безпечної експлуатації автомобіля. Керованість, маневреність, передбачуваність траєкторії руху, інші динамічні характеристики залежать від функціонального стану безлічі вузлів і деталей, в тому числі і сайлентблоков вот тут.

Сайлентблоки або резинометаллические шарніри – деталі, які використовують в якості пружних елементів кріплення вузлів ходової частини та деталей підвіски. Основне завдання, покладене на цю невелику деталь – це гасити удари і вібраційні коливання, що виникають між елементами ходової частини і деталями підвіски. Існує два різновиди сайлентблоков – передні і задні. Перші встановлюються між вузлами передньої підвіски (стабілізаторами, важелями, амортизаторами), а другі – на задній осі. Варто відзначити, що сайлентблоки, як віброізолятори, використовуються і в системі кріплення двигуна і коробки передач.

Термін експлуатації і ознаки несправності сайлентблоков
Всі деталі та елементи автомобіля вимагають постійної перевірки, своєчасного обслуговування та ремонту. Чи не є винятком і резинометаллические шарніри. Термін служби сайлентблоков розрахований приблизно на 100-150 тисяч км пробігу, але інтенсивна експлуатація авто на дорогах з поганим покриттям суттєво зменшують ресурс даних елементів. Основними ознаками, що сигналізують про те, що необхідна заміна сайлентблоков, є:

руйнування (розтріскування) гумових втулок
надмірний люфт в резинометаллическим з’єднанні
втрата курсової стійкості (виляння автомобіля з боку в бік)
нерівномірний бічний знос протекторів шин
скрипи і шум при їзді
Функціональний стан шарнірів передньої і задньої підвіски рекомендується перевіряти не рідше одного разу на рік або кожні 50000 км пробігу. Варто враховувати той факт, що зважена і акуратна манера їзди позитивно впливає на термін служби всіх без винятку деталей підвіски і ходової.

заміна сайлентблоков
Перед тим як буде виконано заміну сайлентблоков, необхідно визначити, які конкретно з’єднання вимагають ремонту. Для проведення діагностики автомобіль вивішується на підйомнику і проводиться огляд з’єднань елементів ходової та підвіски на предмет люфтів і пошкоджень. Заміна пошкоджених шарнірів проводиться з використанням стандартного слюсарного інструменту, спеціального пристосування для запресовування сайлентблоков в штатні посадочні місця, а також знімач наконечників рульових тяг і кульових опор.

Найбільшу складність представляє заміна сайлентблоков в вузлах кріплення силового агрегату і коробки перемикання передач. Проведення цієї трудомісткої операції доцільно проводити виключно на станції технічного обслуговування, де є все необхідне обладнання і роботи проводяться професіоналами високого рівня.

Важливо пам’ятати, що після того як була проведена заміна сайлентблоков або будь-яка інша операція, яка зачіпає елементи ходової частини і підвіски, в обов’язковому порядку виконується регулювання кутів розвалу-сходження коліс.


Не пропустіть