Фарби, що світяться на основі люмінофора

Фарба Нокстон світиться завдяки явищу люмінесценції, яке полягає в характерній для деяких матеріалів здатності випромінювати світло при відключенні зовнішнього джерела світла або з настанням темряви. Світиться люмінесцентна фарба на основі люмінофора? За допомогою люмінесценції можна змусити світитися практично будь-який предмет, просто обробивши його спеціальним люмінофорним складом – http://noxton.net/luminophors.html.

Так, емаль з люмінофором може протягом усього світлового дня накопичувати енергію сонячного світла, а з настанням сутінків почати світитися, і продовжувати світитися ще годин 10. Суть явища – у властивості люмінофора, який міститься в такій фарбі.

Люмінофор від вітчизняного виробника Noxton – це порошок або пігмент, що світиться у темряві, який відмінно зберігає свої властивості і при морозі і в спеку, причому здатний працювати протягом декількох десятків років, не втрачаючи здатності розжарювати і віддавати світлову енергію. Частинки порошку мають розмір від 15 до 50 мікрон, і чим більша частинка – тим яскравіше світіння. Тим часом, великі частинки всюди використовувати не вдасться, наприклад при фарбуванні краскопультом розмір частинки повинен бути якомога дрібнішим, щоб не забити сопло інструмента.

Найбільш популярні кольори люмінесцентних фарб – бірюзовий і жовто-зелений, що не дивно, адже фарби саме таких кольорів відрізняються післясвіченням майже о 12 годині. В основі фарби – оксиди алюмінію, стійкі до вологи і до випромінювань, здатні зберігатися роками. До речі, такий люмінофор легко заряджається ультрафіолетом, і може яскраво світитися в темряві під ультрафіолетовою лампою.

При денному світлі колір порошку здається зеленуватим, але колір можна змінити використовуючи флуоресцентні пігменти, щоб отримати жовтий, білий, червоний, зелений або синій. Кольори виходять досить різкими, і з пігментами краще не переборщувати щоб не занапастити ефект, а додавати по 3-4% від маси самого люмінофора. Для зручності нанесення, люмінофор змішують з акриловим, поліуретановим або лаком алкіду в пропорції 1 до 3. І властивості лаку є тут визначальними для довговічності покриття.

Сфера застосування світних фарб досить широка: розпис стель, стін і підлоги в клубах, оформлення інтер’єрів кафе, дизайн меблів, боді-арт, прикраса квітів, малюнки на одязі, сумках, рюкзаках, забарвлення дерев’яних вуличних альтанок, друк рекламних банерів, автотюнінг (диски, ковпаки), велотюнінг (рами, спиці), ефектні малюнки на кузовах, на шоломах і т. д. Окремо відзначимо важливість застосування люмінесцентних фарб для дорожнього руху: спецодяг, дорожні знаки, розмітка.

Поверхня з нанесеною фарбою на основі люмінофора буде шорсткою, адже люмінофор – це порошок, крупинки. І якщо потрібно ідеально гладка рівна поверхня, необхідно буде нанести додаткове прозоре покриття.

Кожен раз в перші хвилини після засвічення пофарбована поверхня буде світитися дуже яскраво, потім інтенсивність світіння стане нерівномірно згасати. Щоб отримати більш інтенсивне післясвітіння, необхідно буде засвітити поверхню ще раз.


Не пропустіть