Як правильно вибрати підшипники за якістю і розмірами?

Підшипник – це опора, яка сприймає навантаження і допускає відносне переміщення частин механізму в потрібному напрямку. Підшипники представляють собою два кільця, між якими максимально зменшено тертя. Це необхідно, щоб підтримувана деталь могла вільно обертатися. Вузол використовується в більшості сучасних механізмах і машинах.

Згодом будь-який механізм зношується, приходять в непридатність і підшипники, які потрібно міняти. При виході з ладу цієї деталі повністю зупиняється робота вузла. Тому важливо при покупці віддати перевагу якісній продукції, яка прослужить довгий час.

При виборі підшипника досить складно візуально визначити якість виробу, якщо під рукою немає спеціального обладнання. Єдине на що залишається орієнтуватися – це на виробника. Заводська деталь буде відповідати встановленим стандартам, і в якості сумніватися не доводиться. Якщо потрібно купити подшипники FAG в UZP, то зробити це слід в перевірених магазинах. Великі торгові точки дорожать репутацією і не приймуть на реалізацію неякісну продукцію.

Як перевірити якість придбаного підшипника?

Перед покупкою бажано ретельно розглянути деталь. Важливо вивчити упаковку, яка повинна мати чіткі і рівні написи. Викривлені лінії, потертості, стирається фарба говорять про низькоякісному товар. Виробник завжди упакує свій товар за всіма правилами. Як і на упаковці, так і на самому підшипнику не повинно бути ніяких механічних пошкоджень. Деталь повинна мати блискучу поверхню без натяку на корозійне поразка.

Потрібно подивитися і термін придатності, який становить від 1 до 2 років. Після закінчення цього періоду деталь проходить процедуру переконсервації, відомості про яку заносять в спеціальний паспорт. У ньому можна перевірити відповідність стандартам якості. Це відноситься тільки до товарів вітчизняного виробництва. Зарубіжні виробники вказують цю інформацію безпосередньо на упаковці. Сам підшипник містить найменування, країну виробництва і марку компанії-виробника.

Підбір підшипника за розмірами

Підбір за розмірами здійснюється за каталогом, де вказані фізичні параметри підшипника. Всі деталі стандартизовані і мають сувору заводське маркування. Якщо з якихось причин знайти її не вдається, то підбір відбувається по базах виробників, але для цього потрібно зняти розміри з підшипника. Є три основних розміру:

B – ширина підшипника;

D – зовнішній діаметр деталі;

d – внутрішній діаметр вироби.

Зазвичай в каталогах вказується спочатку внутрішній діаметр, потім зовнішній, а потім ширина деталі.

Є певні особливості вимірювання внутрішнього діаметру підшипника. Деякі моделі мають конусний розмір отвору. У них внутрішнім діаметром вважається менший за величиною показник. Якщо підшипник комплектується втулкою, то внутрішнім діаметром вважається діаметр отвору самої втулки. Є деталі з квадратним і шестигранним отворами. У них внутрішній діаметр дорівнює вписаною в отвір кола.

Як відрізнити оригінальний підшипник від підробки?

Щоб купити підшипники високої якості, потрібно ретельно оглянути деталь перед покупкою:

Упаковка повинна бути цілою. Стерті написи, кривої шрифт, надорванності говорять про неякісне виробі.

Повинен бути присутнім паспорт деталі або вказана країна виробництва, компанія, дата виготовлення на упаковці. Назва товару має відповідати продається товару.

Технічний паспорт повинен містити відомості про дату упаковці вироби, гарантійний термін зберігання, характеристики товару.

Поверхня самого підшипника повинна бути без вад, подряпин, слідів корозії.

Якщо на коробці відсутній країна-виробник або компанія-виробник, то товар, що купується є підробленим. Про підробку буде свідчити і упаковка зі слідами падіння або механічними пошкодженнями. Підшипник не повинен бути виготовлений з податливою м’якою стали – це вірна ознака неякісного товару. А характерний звук під час переміщення підшипникового вузла буде явно говорити про недобросовісність виробника.


Не пропустіть