Є питання: наскільки корисний гіркий шоколад

Так, в темному шоколаді дійсно є сполуки, які приносять користь вашому здоров’ю, причому, вони залишаються такими, навіть якщо ви будете споживати шоколад з www.myastoriya.com.ua/catalog/shokolad/. Однак розмір порції тут має чи не першорядне значення. Трохи більше скибочок – і ви отримаєте додаткову порцію жиру , цукру і калорій , які безумовно не входили у ваші плани.

У складі гіркого шоколаду присутні тверді частинки какао, які, в свою чергу, містять сполуки, відомі як флавоноли. Дослідження показали, що при достатній концентрації флавоноли можуть знизити кров’яний тиск і рівень холестерину , поліпшити когнітивні функції і, можливо, навіть знизити ризик розвитку діабету. У молочному шоколаді при цьому флавонолів куди менше, ніж в темному, а в білому шоколаді їх немає зовсім.

До речі, саме чудо-з’єднання надають темному шоколаду гіркий смак. Пам’ятайте ось про що: якщо гіркий, згідно упаковці, шоколад здається вам недостатньо гірким, не виключено, що виробник обробив шоколад, щоб зробити його смак більш приємним, а значить, видалив значну частину флавонолів.

«Особливості обробки какао-бобів , включаючи ферментацію і обсмажування, які необхідні, щоб надати шоколаду яскравий аромат, також можуть впливати на зміст флавонолів, – каже CNN Метт Хартінгс (Matt Hartings), доцент кафедри хімії Американського університету (American University). – Обжарка породжує всілякі нові смаки, але вона ж руйнує з’єднання, які надзвичайно корисні ».

І хоча зміст флавонолів варіюється серед брендів-виробників, темний шоколад все ще залишається більш здоровим вибором, ніж молочний шоколад, який завжди містить більше цукру. До речі, третина жиру в какао-маслі – це стеаринова кислота, насичений жир, який, на відміну від інших типів насичених жирів, надає нейтральну дію на рівень холестерину в крові. Крім того, какао-порошок забезпечує наш організм мінералами, серед яких кальцій, мідь, залізо , магній, фосфор, калій і цинк.

Як вибрати ідеальний гіркий шоколад? Метт Хартінгс радить не купувати шоколад, кількість какао в якому менше 60%. І це зрозуміло: чим вище відсоток какао, тим більше флавонолів ви отримаєте. «На додаток до цього, шоколад з високим відсотком какао містить менше цукру і жиру, що теж піде вам на користь», – додає він. І, звичайно, обмежте споживання ласощів. Щоб тримати вагу під контролем і відмінно себе почувати, ви можете з’їдати 2-3 скибочки гіркого шоколаду в день.


Не пропустіть