Історія виникнення змішувача та його сучасні види

Змішувач є необхідною сантехнікою у кожному будинку, оскільки неможливо представити ванну кімнату або кухню без цього обладнання. Крім того, такі сучасні вироби мають дуже красивий дизайн, тому змішувач ще виконує естетичну функцію в облаштуванні приміщення. Виробляють таку сантехніку з різних матеріалів, таких як: нержавіюча сталь, силумін, латунь, граніт та інші.

Історія виникнення

Складно навіть уявити, що раніше не існувало такого сантехнічного виробу, як змішувач, а таке було. Перший кран, який мав дуже схожий механізм роботи з сучасними вентильними змішувачем створив грецький механік та математик Герон, час життя якого відносять до другої половини I століття н. е. Це була циліндрична труба, яка мала отвір у центрі, поршень усередині та ручку зовні, просування поршня відбувалось по внутрішній різьбі, таким чином кран можна було відкручувати і закручувати. Змішувач, який він є у сучасному вигляді, який змішує холодну та гарячу воду та має можливість регулювання напору води, сконструював британський фізик та механік Вільям Томсон, лорд Кельвін (роки життя 1824 – 1907). А ось змішувач з одним важелем, який дуже популярний у нашій сучасності, створив вже Алекса Манукян у середині 20 століття.

Типи сучасних змішувачів по їх конструкції

На сьогодні, така сантехніка по своїй конструкції, буває:

  • З двома вентилями. Змішувач з двома вентилями, де один подає гарячу воду, а інший холодну, і при відкритті їх разом вода змішується є найбільш популярною сантехнікою, його навіть відносять до класики. Його основними перевагами є доступна вартість, стійкість механізму змішування до середовища комунальної води, а також висока ремонтопридатність;
  • З одним важелем. Сантехніка такого виду буває з механізмом у вигляді кулі з трьома отворами або з металокерамічними пластинками (картриджами). Завдяки своєї конструкції, де за подачу води та її напір регулює один важіль, сантехнічне обладнання має лаконічний та сучасний дизайн, тому дуже вдало підходить до інтер’єрів у сучасному стилі, наприклад, мінімалізм. Вартість таких виробів загалом є доступною, особливо якщо вибирати звичайний змішувач з латуні і хромованим покриттям. Недоліком такої сантехніки є те, що вона дуже вразлива до якості водопровідної води, тому рекомендується заздалегідь встановлювати очисні фільтри для води;
  • Термостат. Основною рисою такого змішувача є подача води без крутіння вентилів чи поворотів важеля, кран подає самостійно необхідну температуру води, яка встановлюється заздалегідь. Позитивним моментом є те, що така сантехніка не дозволить обшпаритися гарячою водою та економить воду, яка стікає під час регулювання та налаштування необхідної температури, як в двох інших варіантах. Мінусом такої сантехніки можна вважати високу вартість.

Як бачите, з часу появи першого у світі змішувача до сьогодення виробництво такої сантехніки зробило дуже багато кроків вперед, тому зараз ми можемо насолоджуватись комфортом з такою сантехнікою, а купити таке обладнання для кухні чи санвузла можна без жодних проблем. Наприклад, широкий асортимент змішувачів по вигідним цінам представлений за цим посиланням: http://real-house.com.ua/smesiteli.


Не пропустіть