Як знайти хорошу роботу?

Процес підбору роботи, відповідної уподобань характеру, особистим побажанням людини, копіткий. Часто люди погоджуються на роботу, яка не підходить по ряду причин: ненормований графік, невідповідна спеціалізація, агресивний колектив, низька заробітна плата, незручне розташування. Погоджуються, тому що сам процес працевлаштування вимагає чималих моральних та інтелектуальних зусиль, матеріальних витрат. Головна мета здобувача – сам факт працевлаштування на Jobs.ua.

Вибір роботи – серйозний крок. Робочий час забирає значну частину часу. Якщо здобувач серйозно ставиться до майбутньої роботі, для початку варто визначитися з бажаннями, далі тверезо оцінити шанси і можливості, проаналізувати потреби. Конкретизуйте мети: зробіть письмовий опис ідеальної посади. Саме письмове, тому що на словах все виглядає так – «хочу хорошу роботу, щоб багато платили». В описі повинні бути: графік, список обов’язків, можливість понаднормових, розташування офісу, кількість підлеглих або начальників і так далі.

Часто люди відмовляються від роботи за спеціальністю, йдуть в іншу сферу. Причини такого кроку, полягають в помилковому виборі спеціальності, «перегріву» ринку в цьому напрямку, в низькій оплаті, «втоми» фахівця. Можливо, вибір освіти, а потім і роботи за фахом, був ідеалізовано батьками, друзями, популярністю в суспільстві. У будь-якому випадку, відповідність освіти майбутньої професії в значній мірі економить час, гроші і нерви.

Пошук краще вести в усіх напрямках – компанії з підбору персоналу, знайомі і родичі, розділ «Вакансії» на сайтах потенційних роботодавців. Якщо в компанії є відкрита вакансія, але вона не підходить по яких-небудь параметрах, не варто йти на компроміс з собою, необхідно шукати далі. Одні поступки призводять до інших, народжуючи незадоволеність положенням, з часом вони штовхнуть на новий пошук.

Співбесіда – стандартний етап в пошуку роботи. Ходити на співбесіди треба. Після п’ятого співбесіди з’являються спокій і впевненість, приходить усвідомлення того, про що треба розповідати, а що краще опустити. Варто не тільки відповідати на поставлені запитання, а й активно задавати їх – питання з того опису «ідеальної роботи», який був заздалегідь складений: перспективи, список обов’язків, розташування офісу, корпоративна культура, соціальний пакет і так далі.

Рекомендується про оплату праці та графіку роботи питати акуратно. Ідеальний варіант – дізнатися заздалегідь про приблизну зарплату співробітника цієї компанії на подібній посаді. Роботодавці люблять економити на тих, хто сам пропонує свої послуги, і готові на більш високі оклади для фахівців, яких треба переманювати з інших фірм. Тому важливо позиціонувати себе як фахівця, готового розглянути, в тому числі, і цю пропозицію про роботу. Якщо ж питають в лоб про очікуване окладі, називати необхідно трохи завищену суму, щоб залишилося місце для «торгу».

Знати про компанію необхідно якомога більше. Може бути, бажання працювати в ній пропаде при детальному знайомстві. Крім того, в різних фірмах – різні поняття про одну й ту ж посади.

Перераховані вище правила допоможуть знайти хорошу роботу. Головне – настрій, оптимізм і цілеспрямованість. «Хороша робота», приносячи належну частку радості при повній самовіддачі, зможе стати «улюбленої».


Не пропустіть