Як довго слугуватиме ваше авто: чек-лист для своєчасного реагування

На те, скільки прослужить ваш автомобіль, впливає безліч факторів: від якості сервісного обслуговування, до клімату в гаражі, де найчастіше стоїть або не стоїть автомобіль. І за сукупністю факторів можна визначити, скільки років слугуватиме вірою і правдою ваш чотириколісний друг. А отже, ви зможете скорегувати певні параметри, щоб подовжити термін експлуатації власного транспорту. Ми зібрали чек-лист з головними параметрами, які відповідають за термін служби вашого авто.

Пробіг

Саме пробіг, а не вік, найголовніший критерій визначення терміну служби транспортного засобу. Наприклад, якщо машина довгий час простоїть в гаражі, від цього постраждає тільки її зовнішній вигляд, при цьому всі механізми збережуться у практично ідеальному стані. Втім, простій може також негативно вплинути на експлуатаційні характеристики, але це вже зовсім інша історія.

Від пройдених кілометрів найбільше страждає двигун автомобіля. Його заміна — досить дорога процедура, тож коли обираєте машину на вторинному ринку, звертайте увагу на показники пробігу. Оптимальним варіантом для купівлі можна вважати б/в авто з пробігом до 50 тис. км.

Якщо ж ви бажаєте визначити, скільки «залишилось» вашій ластівці, то варто знати, що Середній пробіг сучасних авто, що закінчують свій вік складає приблизно 320 тис.км.

Клас стійкості

Кожен виробник визначає своїм моделям певні класи стійкості із зазначенням рекомендованого терміну служби. Окрім строку експлуатації, є ще й гарантійний термін, за яким можна визначити скільки слугуватиме авто — гарантійний термін це приблизно 30-50% строку служби авто. Найбільший гарантійний термін зазвичай становить п’ять років або 150 000 км пробігу. Гарантія на автомобіль в більшості випадків становить два-три роки та може доходити до п’яти років.

Експлуатаційний період нового транспортного засобу в середньому становить 10-15 років, але сильно залежить від марки виробника.

Сервісні роботи

Кожна поїздка на автомобілі — це інтенсивний вплив сил тертя, перепадів температур, механічною тряски, світла, вологи, агресивних хімічних середовищ і інших негативних чинників на кузов і всі робочі агрегати машини, тому регулярний моніторинг стану автомобіля абсолютно необхідний для його безпечної експлуатації.

Головний критерій тривалого терміну служби автомобіля — своєчасне проведення всіх сервісних робіт. Наприклад, якщо протягом декількох років не стежити за станом моторної оливи, будь-яке авто легко вийде з ладу.

Догляд

Важливо не тільки вчасно міняти автомобільні рідини, але й вибирати якісні матеріали.


Степан Васильєв, технічний експерт «Тотал Україна» наголошує, що автомобілісти часто недооцінюють вплив мастильних матеріалів на термін експлуатації авто:

  • Існують водії, що схильні заощаджувати на моторній оливі. Наслідки таких «економій» вилізають назовні вже за кілька років — між рухомими частинами виникає тертя, на них накопичується бруд, корозія, шкідливі відкладення.

Моторна олива призначена для змащування внутрішніх елементів двигуна, що захищає їх від корозії, бруду і шкідливих відкладень, збільшуючи робочий ресурс мотора. Неякісна та некоректно підібрана олива такими якостями не може похвалитися, отже, двигун може швидко вийти з ладу.

  • Використання невідповідної оливі може призвести до поломки двигуна — продовжує Степан Васильєв. — Самостійна заміна оливи іноді може бути ризикованою операцією, наприклад, якщо водій ще не має такого досвіду. А отже, краще звернутися до СТО. Економія у кількасот гривень може обернутися дорогою процедурою заміни двигуна.

Наша компанія Total вже майже 100 років розробляє і вдосконалює мастильні матеріали, проводячи безліч тестувань і досліджень, тож чудово знається на властивостях та впливі оливи на термін експлуатації авто.

Акумулятор

Термін експлуатації акумулятора автомобіля в середньому становить 3-4 роки, а гарантії виробників — 1-2 роки. Акумулятор доводиться змінювати кілька разів за час служби автомобіля.

На довговічність акумулятора впливають багато факторів, як-от робота генератора та електрообладнання в машині (регулятори напруги та інші), пробіг авто та, звичайно, особливості експлуатації автомобіля.

Умови зберігання

Якщо транспортний засіб постійно знаходиться на вулиці, на ньому з часом з’являться осередки корозії, боротися з якими дуже складно. Якщо автомобіль зберігається в гаражі, то проблем з кузовом може не виникати майже протягом всіх років служби автомобіля.

Ідеальні умови для зберігання автомобіля — вентильоване приміщення з постійною температурою близько +4-5°C і вологістю близько 70%. Якщо гараж залізний, то краще, якщо він буде зсередини обшитий деревом — це зменшить вплив температурних перепадів.

Зовнішні фактори

Ще одним важливим фактором, що впливає на тривалість служби автомобіля, є стан доріг, якими їздить авто. Хороші дороги без ям і вибоїн збільшують термін служби транспортного засобу у 2-3 рази.

Також на термін служби впливають погодні умови регіону експлуатації авто. Дуже спекотне літо, морозна зима чи проливні дощі здатні зіпсувати кузов авто за кілька років.

В середньому, сучасні автомобілі служать своїм власникам близько 12 років, до того як відправитись на звалище. Точніше визначити те, скільки пропрацює ваше авто, можна за відгуками інших власників такої ж моделі машини. Втім, пам’ятаємо: правильний догляд, урахування зовнішніх факторів та професійний сервіс здатні суттєво продовжити радість користування вашою автівкою. Чого вам і бажаємо!


Не пропустіть