Як керувати авто під час туману

Восени на автодорогах практично щоранку з’являється таке атмосферне явище як туман, що в свою чергу призводить до погіршення видимості проїжджої частини дороги, що може призвести до скоєння ДТП.

Рух при тумані небезпечний тим, що видимість дороги різко погіршується. Якщо туман щільний, то краще його перечекати, з’їхавши з проїжджої частини дороги. Об’єкти в тумані завжди здаються віддаленішими, ніж насправді. При русі в тумані в темний час доби необхідно увімкнути ближнє світло фар, протитуманні фари, а вдень підфарники.

Орієнтиром під час руху служать дерева, стовпи, розмітка, дорожні знаки та інші предмети краю дороги. Далеке світло включати не варто, оскільки воно розсіюється і лише засліплює зустрічних водіїв не даючи водію жодного ефекту. Туман завжди знаходиться на деякій відстані від поверхні дороги, тому світло протитуманних фар ефективніше.

Швидкість руху під час туману необхідно встановлювати з урахуванням дальності видимості шляху. Якщо видимість не перевищує 10 м, то швидкість руху повинна бути не більша ніж 5 км/год.

Краще використовувати спеціальні протитуманні фари з низьким і широким пучком світла, що краще проникає крізь туман (вірніше, під туман) і добре висвітлює дорогу.

Під часу туману заборонено робити маневр обгону, виїжджати з ряду руху, їздити по трамвайних коліях, а також буксирувати автомобілі. Якщо необхідно повернути ліворуч або об’їхати нерухомий транспортний засіб, водій повинен попередньо оглянути дорогу і переконатися у відсутності транспорту, який рухається позаду або назустріч.

В разі ДТП, вимушеної зупинки т/з на ділянці дороги засіяної туманом, необхідно здійснити ряд заходів спрямованих на забезпечення безпеки власного життя, життя пасажирів та інших учасників дорожнього руху. А саме виставити знак аварійної зупинки, в разі його відсутності на значній відстані від місця розташування т/з на проїжджу частину дороги необхідно розмістити будь які предмети для сповіщення інших учасників дорожнього руху, при цьому рухаючись по проїжджій частині з крайньою обережністю. Також потрібно вживати усіх заходів, щодо зміщення автомобіля у безпечне місце.


Не пропустіть