Українським водіям нагадали, в яких випадках поліція має право перевірити страховку

Правоохоронці не мають права зупинити автомобіль і вимагати пред’явити будь-які документи без законних підстав. Сьогодні з’ясуємо, в яких ситуаціях водій має надати автоцивілку.

У Законі «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (п. 21.2) йдеться, що поліція має право вимагати поліс автоцивілки при:

  • оформленні ДТП за вашою участю;
  • складанні протоколу про порушення правил дорожнього руху.

Якщо вас зупинили та озвучили інший аргумент, дії поліції вважаються незаконними.

Доволі часто працівники поліції користуються заздалегідь придуманою схемою для зупинки авто — під час руху вони прилаштовуються за машиною та перевіряють наявність автоцивілки в базі Моторно-транспортного (страхового) бюро за номером транспортного засобу. Якщо поліс не виявлено, зупиняють автомобіль, називаючи причину «Відсутність страховки» та виписують штраф.

У такому випадку потрібно пояснити поліцейському, що наявна в базі МТСБУ інформація не є підставою для зупинки автомобіля. Таким чином, вимога інспектора пред’явити страховий поліс — є незаконною, як і виписаний штраф.

Варто пам’ятати, що за відсутність автоцивілки передбачено штраф у розмірі 25 НМДГ (стаття 126 КУпАП). У грошовому еквіваленті це 425 грн.


Не пропустіть