В Україні суд скасував штраф за нетверезе водіння: подробиці

В Україні може застосовуватись міжнародне право: допустимий вміст алкоголю для водіїв 0,5 проміле – довели в суді та отримали рішення.

Як відомо, в Україні дозволений вміст алкоголю в організмі водія становить 0,2 проміле. При наявності алкоголю в організмі 0,3  проміле в Україні водій може отримати штраф від 17000 грн. до 51000 грн з позбавленням права керування від 1 до 10 років.

В той час, для прикладу в більшості країн Європи допустимий рівень алкоголю в організмі становить 0,5 проміле. В інших країнах ця межа ще вища. Для прикладу в США та Великобританії такий показник становить 0,8 проміле.

Нещодавно працівники поліції зупинили автомобіль. Його перевірили «на алкоголь» і прилад відобразив результат 0,3 проміле. Проте водій стверджував, що він не вживав жодних алкогольних напоїв. Правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення за статтею 130 КУпАП. Далі цей протокол передали на розгляд суду. Суд першої інстанції визнав водія винним.

Водночас Апеляційний суд констатував, що вміст алкоголю в організмі водія не перевищував гранично допустиму норму згідно з нормами міжнародного права 0,5 проміле. Тому суд погодився, що є доцільним застосування в такій ситуації норм міжнародного права.

Суд визнав, що показники технічного приладу 0,3 проміле згідно з нормами міжнародного законодавства є природною нормою алкоголю у повітрі, що видихається. Тому винуватість водія у керуванні в стані алкогольного сп’яніння є недоведеною.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть