У якому випадку водій може відмовитися пред’явити інспектору документи

В Україні водій відмовився пред’явити інспектору документи, оскільки останній не надав доказів порушення. Питання розглядалось в суді. Суд підтримав водія.

Співробітники поліції зупинили водія начебто за порушення ПДР. Після зупинки попросили водія пред’явити документи на право керування.

У відповідь водій попросив надати для ознайомлення докази порушення. Тобто надати докази ймовірного порушення, на підставі якого його зупинили.

Інспектор таких доказів не пред’явив. Однак склав відносно водія постанову за непред’явлення документів. На підставі ч.1 ст.126 КУпАП із накладенням штрафу у розмірі 425 грн. Водій не згодився та оскаржив постанову до суду.

Дослідивши законодавство суд зазначив, що «Поліцейський має право вимагати у водія пред`явлення документів на право керування, якщо існує достатньо підстав вважати, що така особа вчинила правопорушення (одне із вичерпного переліку підстав згідно зі статтею 35 Закону) та безпосередньо при оформленні ДТП.

У випадку, якщо поліцейський належним чином не зафіксував факту порушення водієм ПДР, вимоги інспектора про пред’явлення водієм документів є неправомірними».

За результатами розгляду справи суд визнав постанову поліції незаконною та скасував її.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть