Експерти розповіли, як тверезі водії отримують штраф за керування в стані алкогольного сп’яніння

В Україні встановлено гранично допустимий рівень алкоголю в крові 0,2 проміле. Цей показник майже збігається з природним рівнем алкоголю в організмі людини. Тому ця встановлений законом показник проміле викликає ризик помилкового обвинувачення практично тверезих водіїв.

На практиці це означає, що тверезий водій може отримати штраф у розмірі 17000 гривень та позбавлення права керування транспортним засобом на один рік.

За словами експертів, напої, такі як безалкогольне пиво, можуть викликати показання алкотестера від 0,1 до 0,4 проміле. Апельсиновий сік також може показати до 0,3 проміле. Це пов’язано з процесами бродіння, які відбуваються під час виробництва цих напоїв. Таким чином, вживання цих напоїв може неправильно відображати рівень алкоголю в крові при перевірці.

Шоколадні цукерки та випічка, оброблені спиртовмісними рідинами, можуть показати від 0,1 до 0,3 проміле. Це також стосується деяких фруктів та соків, наприклад, апельсин може показати до 0,2 проміле, а банан – до 0,22 проміле.

У разі виявлення перевищення норми алкоголю в крові водія в Україні вперше, передбачено штраф у розмірі 17000 гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на рік. На перший раз автомобіль не конфіскується.

Повторне порушення протягом року карається значно суворіше. Штраф може сягати 51000 гривень. Також передбачено позбавлення права керування транспортними засобами на 10 років, з конфіскацією транспортного засобу порушника. Або адміністративний арешт на строк до 15 діб і також конфіскація авто.

Якщо результат тесту показує невеликий вміст алкоголю, наприклад, 0,3 або 0,4 проміле, і ви не вживали жодних алкогольних напоїв, аргументуйте це можливим впливом продуктів, які вживались раніше. Наголошуйте на малозначності. Вимагайте проведення повторного тесту після деякого часу, що може допомогти зменшити показник. У разі сумнівів, наполягайте на проведенні лабораторних досліджень в медичному закладі для точного визначення рівня алкоголю в крові.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть