Чи потрібно реєструвати скутер або мопед в Україні

Згідно з ПДД, всі механічні транспортні засоби повинні в обов’язковому порядку бути зареєстровані протягом 10 днів після їх придбання, одержання чи переобладнання (п.п.30.1), а керування транспортним засобом, що не був зареєстрований у сервісному центрі МВС, забороняється законом (п.п.2.9).

ПДР визначають механічний транспорт як транспортний засіб, що приводиться в рух за допомогою двигуна. Оскільки мопед і скутер мають двигун з робочим об’ємом до 50 см3 чи електродвигун потужністю до 4 кВт. – вони є механічними транспортними засобами та підлягають обов’язковій реєстрації. Якщо ж потужність електродвигуна перевищує 4 кВт, то такі мопед чи скутер теж треба реєструвати, але вже в категорії А, тобто як мотоцикли.

Для реєстрації мопеда чи скутера необхідно подати в МВС паспорт громадянина Україні, індивідуальний податковий номер, договір купівлі-продажу ТЗ та сертифікат відповідності ТЗ.

Штраф за керування ТЗ, не зареєстрованим в установленому порядку, складає 850 грн, при тому сам мопед можуть забрати на штрафмайданчик (ч.6 ст.121 КУпАП). А покарання за повторне протягом року порушення становить 1700 грн штрафу або ж громадські роботи на термін від 30 до 40 годин з вилученням ТЗ чи без (ч.7 ст.121 КУпАП).

Джерело bigmir

Не пропустіть