Що таке VIN-код і для чого його потрібно знати автовласнику

Більшість автовласників не цікавляться такою інформацією як VIN-код автомобіля. У той час, як ці 17 цифр можуть дуже виручити і вберегти від махінацій автомобільних шахраїв, пише cripo.com.ua.

VIN-код необхідно знати з багатьох причин. По-перше, для проведення різних процедур (фарбування, ремонт, оформлення і отримання страховки). А також під час оформлення договору купівлі-продажу машини і звичайно, при оформленні замовлення запчастин. Розшифровується VIN-код досить просто – Vehicle Identification Number. Цей код складається з набору 17 цифр. Його отримують всі автомобілі і завдяки їм відповідні органи отримують можливість знаходити необхідну інформацію про машину (від списку власників до участі у ДТП).

У 17-ти значному номері коду містяться всі відомості про машину. Вони умовно розділені на такі групи:

–​ WMI (World Manufacturers Identification) – означає номер компанії.

–​ VDS (Vehicle Description Section) – цифри, які описують авто.

–​ VIS (Vehicle Identification Section) – цифри характерних особливостей машини.

1. WMI вказані трьома числами, які розповідають про завод виробник автомобіля. Якщо конкретніше, то перше-географічна зона, друге-держава, а третє – це виробник або тип транспортного засобу.

2. VDS містить шість цифр, які допомагають дізнатися про технічні характеристики машини. Дана частина коду вказується на власний розсуд виробником.

3. VIS містить вісім цифр. Ці цифри від виробника. Розшифрування цієї частини «VIN-коду» може бути здійснена при відповідній перевірці.

Якщо говорити в цілому, то VIN код допомагає уточнити місце, де було виготовлено і зібрано авто, а також дізнатися всю інформацію про марку, модель і дату випуску. Крім цього за допомогою коду, можна уточнити, в який колір було пофарбовано машину і які комплектуючі передбачала заводська збірка.

А найголовніше, даний код дозволяє уточнити інформацію про те, в яких країнах побувало авто за своє життя і чи було воно учасником ДТП.

Якщо у випадку перевірки коду, отримана інформація не буде відповідати дійсності, можна дійти висновку, що даний автомобіль був викрадений або документи на нього підроблені.


Не пропустіть