Ремонт турбокомпресора своїми руками – причини несправностей і інструкція

Всього років десять тому турбокомпресор автомобільний перейшов з розряду особливого шику властивого тільки обраним машинам в розряд необхідної деталі для кожного автомобіля. Він служить для підвищення потужності двигуна і допомагає зменшити витрату палива. Ці параметри стають все більш затребуваними при виборі автомобіля. Тому сьогодні кожному водієві необхідно знати пристрій турбокомпресора і вміти зрозуміти, в чому полягають його несправності, щоб вчасно зорієнтуватися і діагностувати поломку своєї машини.Крім пристрою турбокомпресора, слід і знати особливості вашої моделі авто, для цього слід прочитати інструкцію по ремонту та експлуатації вашого автомобіля, наприклад інструкції на ремонт двигунів ГАЗ 3110 і   Шевроле Ланос .

Пристрій турбокомпресора.

  • Турбіна з крильчаткою.
  • Повітряний відцентровий насос.
  • Компресор.
  • Жорстка вісь, яка їх пов’язує.
  • Підшипники, кільця, клапани, ущільнення та інші дрібні деталі.

Не завжди ці несправності ставляться до проблем турбокомпресора, іноді це може бути щось інше, наприклад потрібно зробити ремонт глушника своїми руками .

Відпрацьовані гази вириваються з двигуна і потрапляють на крильчатку турбіни.Вона перетворює їх енергію з кінетичної в механічну, а насос через повітряний фільтр подає свіже повітря в компресор, який стискає його і відправляє в двигун.Весь цей процес допомагає збільшити потужність двигуна на 20-50%, підвищуючи ефективність і швидкість спалювання палива.

Які бувають несправності турбокомпресора і як їх розпізнати?

  1. Ваш двигун раптово как-будто втратив потужність.
  2. З вихлопної труби виривається дим чорного або темно-синього кольору.
  3. Збільшився витрата масла.
  4. Змінився звук роботи мотора і турбокомпресора.

Все це свідчить про те, що пора переконатися чи є у вас в наявності ремкомплект турбокомпресора і перевірити справність не тільки турбокомпресора, а й, в першу чергу, мотора автомобіля і всіх його навісних агрегатів. Не нехтуйте цією порадою, бо якісно обслуговується і нормально працюючий двигун забезпечує безвідмовну роботу турбокомпресора протягом довгих років.

Турбокомпресор своїми руками

Чи можна відремонтувати турбокомпресор своїми руками, яке обладнання і навички для цього потрібні?

Відразу скажемо, що жоден фахівець не порадить розбирати і ремонтувати турбокомпресор самому. Причини цього наводяться вагомі і досить буде назвати хоч одну з них. Наприклад, найменша піщинка при попаданні в агрегат здатна вивести його з ладу. Але є й інша думка – якщо хтось це робить, то зможу і я!Якщо ви вирішили розібрати і відремонтувати турбокомпресор своїми силами, приготуйте мінімальний ремкомплект турбокомпресора: вкладиші декількох розмірів, повний набір всіляких сальників, кільця, шайби, гвинти, шурупи і запасні вкладиші. Будьте гранично уважні і пам’ятайте, що розібрати що-небудь легше, ніж зібрати. Відзначайте по можливості всі місця кріплень деталей і їх положення відносно один одного.

Отже, починаємо ремонт турбін і турбокомпресорів в умовах власної майстерні.

  1. Знімаємо турбіну і звільняємо її від всіх гвинтів. Болти кріплення равликів також відкрутимо.
  2. Перевіряємо обидві крильчатки: турбіну і компресор. Їх відремонтувати неможливо, а доведеться замінити в разі несправності.
  3. Вал, на якому кріпляться компресор і турбіна можна намагатися відшліфувати.Потім треба буде замінити підшипники іншими, які підійдуть за розміром.
  4. Щоб зняти колесо компресора, знадобляться кусачки з розсувними губами. І треба обов’язково враховувати, що на компресорному валу ліве різьблення!
  5. Перевірити допустимий люфт вала в умовах звичайної майстерні дуже складно.Але тут ми йдемо на ризик, сподіваючись на удачу і можливість пізніше звернутися все-таки в майстерню.
  6. Скориставшись універсальним знімачем, намагаємося зняти з вала компресорне колесо.
  7. Втулки вала дуже часто бувають причиною люфту.
  8. Очищаємо і промиваємо спеціальними засобами всі деталі. При складанні деякі вузли та деталі примусово змащуємо маслом, яке використовується при роботі автомобіля. Перелік таких деталей різний в кожному конкретному випадку.
  9. Не забути привітати себе самого після того, як вдалося зібрати турбокомпресор! А якщо він ще й працює, вам пора подумати про зміну професії. На станції техобслуговування хороша зарплата …

Перш ніж вирішуватися розібрати і зібрати турбокомпресор далеко не в ідеальних умовах, не маючи досвіду подібної роботи, зважте ще раз найретельнішим чином все за і проти, якщо ж ви не наважуєтесь то ось сторінка де вам допоможуть

Турбокомпресор своїми руками

У професійній майстерні є можливість діагностувати всі вузли і деталі будь-якого турбокомпресора на всіх етапах ремонту, включаючи до і після розбирання та складання. І там створені умови чистоти, яких неможливо досягти в домашній майстерні при всьому бажанні. Адже у вас не стоїть в гаражі спеціальний агрегат – мийна машина високого тиску, наприклад? А балансування стенд? Як ви зрозуміли, ми наполегливо не рекомендуємо ремонтувати турбокомпресор своїми руками і наполягаємо на цьому!

Перевіряємо обидві крильчатки: турбіну і компресор. Їх відремонтувати неможливо, а доведеться замінити в разі несправності. Радимо почитати ще одну цікаву статтю, про те  як почистити дросельну заслінку своїми руками .


Не пропустіть