В Україні почалася масова евакуація машин: як не залишитися без авто

У Києві почалася масова евакуація автомобілів, припаркованих у заборонених місцях.

Це абсолютно законно, адже ще в кінці 2017 року Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє штрафувати порушника і навіть евакуювати авто на штрафмайданчик.

Яких правил варто дотримуватися, щоб не потрапити в неприємну ситуацію – в матеріалі OBOZREVATEL.

Інспектори з парковки
В першу чергу розберемося, хто має право штрафувати порушників. До прийняття закону цим могли займатися тільки поліцейські, але їх робота була малоефективною. Справа в тому, що правоохоронці не могли виписати штраф водієві без його присутності, а чекати власника авто у патрульних не було можливості.

Тепер же все змінилося, народні депутати дозволили місцевій владі наймати інспекторів парковки, які наділені досить широкими повноваженнями і будуть оснащені засобами фото- і відеофіксації.

Згідно з текстом закону, фото або відео неправильно припаркованого автомобіля буде підставою для виписування штрафу його власнику. При цьому у інспекторів є можливість зробити це без присутності водія, копія квитанції на оплату роздруковується на місці і розміщується на лобовому склі авто під двірником.

Штраф накладається безпосередньо на власника автомобіля. Якщо в момент порушення за кермом сидів інший чоловік, або ж машина була передана за дорученням, власник може написати відповідну заяву до підрозділу МВС, і штраф переадресовують безпосередньому порушнику.

У перші 10 днів у нього є можливість оплатити штраф з 50% знижкою. Якщо протягом 30 днів штраф не сплачено, на власника накладається пеня в 100% розмірі. Якщо ж ще через місяць оплата за квитанцією не відбулася, справа передається у виконавчу службу для примусового стягнення оплати.

Штрафи за паркування
Законом чітко встановлені порушення правил парковки, за якими інспектори зможуть вас оштрафувати:
розміщення автомобіля в зоні дії знаків, що забороняють стоянку або парковку – за це порушення передбачено штраф у розмірі 255 грн;
зупинка ближче 30 метрів від зупинок громадського транспорту – за це порушення і все нижченаведені передбачений штраф в розмірі 510 грн з евакуацією автомобіля;
зупинка на пішохідних переходах і ближче 10 метрів від них з обох боків;
зупинка ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
зупинка на перехрестях і ближче 10 метрів від них з обох боків;
стоянка в місцях, де це створює перешкоду для руху пішоходів.

Крім того, 11 липня 2019 року Верховна Рада прийняла законопроект, яким з 1 січня 2020 року вводяться штрафи за зупинку або стоянку бензинового або дизельного авто на місці для електромобілів, або створення перешкод водіям електрокарів.

З санкцій для порушників буде діяти штраф в розмірі 340-510 грн і дозвіл евакуювати машину на штрафмайданчик.

Довідка: кияни самі можуть залишати інформацію про порушення парковки через контакт-центр за номером 15-51. Крім того, можна зателефонувати в поліцію на номер 102 і по телефону: 0-800-300-516 (довідкова служба КП «Київтранспарксервіс»).

Евакуація автомобіля
Інспектори парковки мають право відправити вашу машину на штафмайданчик в таких випадках:
авто залишено на проїжджій частині в два і більше рядів;
авто припарковано в заборонених місцях:
– на залізничних переїздах;
– на трамвайних коліях;
– на естакаді, мосту, шляхопроводі або під ним, в тунелі;
– на пішохідному переході або ближче 10 м від нього по обидва боки;
– ближче 10 м від краю перехрестя;
– ближче 30 м по обидва боки від зупинки громадського транспорту;
– ближче 10 м від місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
– ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
– на проїжджій частині, якщо для об’їзду авто залишається смуга менше 3 метрів дороги;
– в місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд машини, що зупинилася.
– авто унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, в тому числі інвалідів та людей з дитячими колясками;
– авто стоїть так, що блокує проїзд по двом або більше смугах руху.

У разі евакуації порушнику доведеться заплатити 1700 грн за виклик евакуатора і 300 грн за кожну добу автомобіля на штрафмайданчику.

Єдина проблема, яка зараз існує в деяких містах України, зокрема в Києві – у інспекторів відсутній сертифіковане обладнання для фото- та відеофіксації, без якого евакуація машини неможлива. Тому поки не обійтися без допомоги правоохоронців.

Джерело nua.in.ua

Не пропустіть