Нові повноваження поліції: чи потрібно передавати документи в руки

Після набрання чинності Законом №1231-IX одним із частих запитань, з якими звертаються водії, це запитання щодо обов’язку водія передати документи працівнику поліції в руки, пише doradvokat.com.ua

До того ж останнім часом почастішали випадки, коли працівники поліції вимагають у водіїв на місці зупинки передати їм документи в руки. Водії думають, що так передбачає закон, та слухняно виконують вказівки інспектора.

Далі інспектор відлучається з цими документами до свого службового автомобіля і там зачиняється. Після цього, водій «бігає» за інспектором і просить повернути йому документи. Інспектор повертає їх разом з постановою про накладення штрафу.

Однак, відповідно до Правил дорожнього руху та Закону «Про дорожній рух» зі змінами, внесеними Законом №1231-IX, на вимогу працівника поліції водій зобов’язаний пред’явити документи на право керування. Деталізовано, що пред’явити документи потрібно у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані з цих документів.

Зазначені нормативні акти не містять вимоги передати документи в руки, а лише пред’явити. Навіть додаткова деталізація щодо пред’явлення «у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані» не може тлумачитись як обов’язок передати документи в руки.

Отже, названі документи надавати в руки поліцейському водій не зобов’язаний! Достатньо лише показати (пред’явити) у розгорнутому вигляді.

Проте, якщо Ви з власного бажання передали поліцейському в руки зазначені документи, то йому не заборонено їх отримати та перевірити у своїх руках.


Не пропустіть