5 років в’язниці за поїздку з п’яним водієм: де так жорстко карають пасажирів автомобілів

Вважається, що в Україні встановлено вкрай суворе покарання за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Однак у деяких країнах воно набагато жорсткіше. Причому, покарати можуть не тільки самих водіїв, а й їхніх пасажирів.

Зокрема, в Японії закон забороняє сідати в автомобіль, за кермом якого перебуває явно нетверезий водій. Якщо поліція викриє пасажира транспортного засобу в тому, що він знав про алкогольне сп’яніння керманича, але не відмовився від поїздки з ним, його можуть оштрафувати на 500 000 єн (близько 127 тисяч гривень). При цьому суд навіть може посадити несвідомого пасажира у в’язницю на 5 років, якщо вважатиме штраф недостатньо жорстким покаранням. Те саме чекає продавця магазину, який продав алкоголь водієві, знаючи, що останній має намір сісти після його вживання за кермо.

Для самих керманичів у Японії встановлено не менш сувору відповідальність за п’яну їзду. Штраф може сягати 1 млн єн (близько 255 тисяч гривень), водіям можуть довічно позбавити прав або також відправити за ґрати на 5 років. Коли нетверезе водіння призводить до загибелі людей, водій може опинитися у в’язниці на строк до 15 років.

Джерело mashyna.com.ua