Коли можна сісти за кермо після застілля з алкоголем

Деякі автомобілісти влітку не можуть встояти перед спокусою випити келих холодного пива, а потім годинами чекають, коли їм нарешті можна буде сісти за кермо. Коли ж можна скористатися своїм авто після алкогольної тусовки?

На те, як виходить хміль з організму людини, впливає кілька чинників. Це залежить від статі (у чоловіків хміль «вивітрюється» швидше, ніж у жінок), віку, ваги, фізичного стану, здоров’я, кількості з’їденої їжі. Якщо проблеми з печінкою, то тоді алкоголь з крові виводиться довше. Також на це впливає особливості травлення. У деяких людей продукти перетравлюються швидше, ніж у інших.

В Україні максимально допустима концентрація спирту в крові становить 0,2 проміле. Якщо, наприклад, звичайний чоловік вагою близько 75 кг вип’є 0,5 л горілки, то у нього в крові буде алкоголю 2,5 проміле.

Є свого роду формула, на яку можна орієнтуватися, вираховуючи час очікування, поки з крові вивітриться хміль. Вона стосується горілки, але нею можна скористатися з відповідними поправками і в разі вживання інших спиртних напоїв. Відповідно до цієї формули, кількість годин очікування дорівнює об’єму спожитої горілки в мілілітрах, помноженому на коефіцієнт 0,05. Таким чином, 0,5 л горілки повністю «залишають» організм людини за 25 годин.

За цією формулою для середньостатистичного здорового чоловіка вагою 70-80 кг на видалення однієї пляшки пива (0,5 л) з організму потрібно близько 2 годин. Але краще збільшити цей термін в 1,5 рази. Тоді у вас навіть не буде запаху спиртного з рота. З організму жінок, як ми вже говорили, алкоголь вивітрюється набагато повільніше, ніж з організму чоловіків.

Пам’ятайте, що алкоголь – це найлютіший ворог водія. Якщо випив – ні в якому разі не сідай за кермо!

Джерело autonews.ua

Не пропустіть