Мешканець Закарпаття самотужки реставрував 85-річний BMW

Житель міста Берегове Закарпатської області Янош Шепа відновив до заводського стану автомобіль БМВ-321, вироблений у 30-х роках минулого сторіччя. За його словами, робота тривала понад 30 років, спочатку машина являла собою окремі деталі в коробках. Бракувало багатьох вузлів: наприклад, була зовсім відсутня обшивка інтер’єру. Деякі речі довелося замовляти з-за кордону: покажчики поворотів – з Англії, гальмівні манжети – з Аргентини. Наразі «казкова машина», як її називає власник, повністю на ходу.

Це не перша реставрація пана Шепи: в його колекції вже є велосипед нідерландської фірми Ariane, якому 31 рік, а також інший, який називається «Чудо». Його виготовили ще в 30-х роках в Будапешті. Велосипед дуже поіржавів, але до нього майстер вже виготовив дерев’яні ручки.

Реставрація старовинної техніки – не єдине хобі закарпатця. В своєму місті він відомий ще як засновник двох музеїв: історії Берегового та району, в якому близько 7 000 екземплярів, а також винограду та виноробства. Тематика обрана не випадково – чоловік захоплюється і вирощуванням винограду, з якого робить власне вино. Крім того, зріє експозиція й для третього музею – Янош Шепа має власну колекцію різних речей відомих людей.

Джерело Фокус

Не пропустіть