КрАЗ-260 – потужна вантажівка військового та цивільного призначення

Потужний вантажний автомобіль підвищеної прохідності КрАЗ-260 був розроблений в конструкторському бюро Кременчуцького автозаводу в кінці 60-х років. Машина призначалася для заміни застарілої моделі КрАЗ-255. Новий автомобіль оснастили суцільнометалевою кабіною, яку зрушили вперед для кращого огляду. Рішення було досить конструктивним, так як за рахунок її переміщення з’явилася можливість подовжити кузов. У кінцевому рахунку вантажопідйомність машини збільшилася на 15 тонн, пише poradu.pp.ua.

Однак серійне виробництво КрАЗ-260 було припинено саме через нову кабіну, вірніше, її відсутність. На заводі виникли довготривалі труднощі з виготовлення каркаса. Дослідно-промислову партію КрАЗ-260 вдалося випустити лише в 1979 році. Повномасштабне серійне виробництво автомобіля почалося в 1981-му і тривало протягом дванадцяти років. З 1993 року з конвеєра став сходити КрАЗ-6322. Нова машина відрізнялася від попередньої покращеними характеристиками.

Застосування всюдихода

Модель КрАЗ-260 використовувалася в народному господарстві СРСР як надійний великовантажний перевізник, який міг пройти по будь-яких дорогах з твердим покриттям, а також по бездоріжжю. Характеристика КрАЗ-260 дозволяла задіяти машину у військових цілях: для перевезення особового складу і господарських вантажів практично в кожній військовій частині по всій території Радянського Союзу. Також автомобіль застосовувався на аеродромах для буксирування літаків вагою до 75 тонн.

Конструкція

Вантажівка КрАЗ-260, фото якої демонструють її потужність, оснащується металевим кузовом з відкидним заднім бортом, лавами вздовж бічних бортів і брезентовим тентом у комплекті з підтримуючими дугами. Висока прохідність автомобіля забезпечується постійно включеним повним приводом, короткими обвісами, високопрофільним протектором покришок. Кабіна максимально насунута на моторний відсік, капот короткий і широкий, полого спускається до решітки радіатора. Компонування передка машини забезпечує хороший огляд місцевості з водійського сидіння. Фари вбудовані в масивний передній бампер, який представляє собою штампований модуль з 10-міліметрової сталі. Схема шасі тривісна, всі три моста є провідними.

Силова установка

На КрАЗ-260 встановлюється дизельний восьмициліндровий двигун марки ЯМЗ-238Л з V-подібним розташуванням циліндрів. Мотор розвиває потужність в 300 к.с. при 2100 оборотів в хвилину. Робочий об’єм циліндрів становить 14866 куб.см. Швидкість автомобіля – близько 80 км/год, що для машини такого класу є непоганим показником, однак темпи пересування вантажівки не мають ніякого значення, оскільки у неї інші завдання, наприклад, висока прохідність. І з цим вона справляється.

Двигун оснащений передпусковим підігрівачем, необхідним для запуску в зимовий час, оскільки при низькій температурі всі агрегати і вузли силової установки промерзають на стоянці. Паливних баків три: два основних по 165 літрів і один резервний ємністю 50 л. Трансмісія КрАЗ-260 являє собою коробку передач марки ЯМЗ-238Б: чотириступінчасту, синхронізовану. Коробка передач поєднується з демультиплікатором. Двоступенева роздавальна коробка оснащена електропневматичним пристроєм для перемикання швидкостей. У роздатку також вмонтований диференціал. Середній міст машини прохідний. Механізм рульового управління з гідропідсилювачем.

Ходова частина

Всі підвіски КрАЗ-260 ресорні, двохблокові, розраховані на трикратне перевантаження. Амортизація автомобіля забезпечується телескопічною гідравлікою. Гальма на всіх колесах барабанного типу з пневматичним приводом. Повітря високого тиску надходить з пневмосистемного ресівера, який функціонально з’єднаний з поршневим компресором в режимі працюючого двигуна. Стоянкове гальмо не залежить від пневмосистеми автомобіля, що працює за энергоакумуляторним принципом.


Не пропустіть