Автомобіль Wartburg 353 з НДР, схожий на “Москвич-2140”

Чотирьохдверний седан під назвою Wartburg довгий час був невід’ємною частиною пейзажу східноєвропейських країн, СРСР і Росії. Подекуди він зустрічається досі – незграбний автомобіль з НДР, що віддалено нагадує чи то Москвич-2140, чи то вазівську «класику» … Багато хто бачив їх, але мало хто знає про те, що самій марці Wartburg більше сотні років, пише carreviewauto.com.

У 1899 році на заводі в Айзенахі, що належав великому промисловцеві Герхарду Ерхарду, почали випуск ліцензійного французького автомобіля, який отримав «географічну» назву Wartburg – саме так називалася гора і замок неподалік від Айзенаха.

Випуск «французьких» Вартбург тривав недовго – автомобілі були перейменовані в Dixi, а потім марку і завод придбав концерн BMW. Однак після того, як землі Тюрінгії стали відноситися до зони радянської окупації, деякий час тут, на радянсько-німецькому акціонерному товаристві «Автовело», як і раніше виробляли автомобілі BMW, які, за рішенням суду Дюссельдорфа, згодом були перейменовані в EMW.

Потім завод в Айзенахі об’єднали з колишньою фабрикою DKW в Хемніці, а автомобілі отримали чергову нову назву – Automobilwerk Eisenach (AWE). І лише в середині п’ятдесятих років Warburg знайшов свою колишню назву. Першим Вартбург соціалістичної епохи Східної Німеччини була неабияк модернізована малолітражка IFA F9, що отримала індекс 311.


Не пропустіть