Новітню Tesla перетворять в найвідоміше таксі

Source: Pexels.com, Photo by: Rodolfo Clix, License: Public Domain

Влада Нью-Йорка видала ліцензію, необхідну для роботи в таксі електрокару Tesla Model 3. Цю інформацію підтвердив під час спілкування з представниками іноземних ЗМІ представник комісії з таксі та лімузинів Нью-Йорка Аллан Фромберг.

Він заявив, що електромобіль Tesla Model 3 (Тесла Модель 3) внесений у реєстр машин, які мають право у Нью-Йорку працювати у режимі таксі.

Поки що вказана машина є єдиним електрокаром, який має право використовуватися для надання послуг з перевезення пасажирів на комерційній основі у Нью-Йорку. Але у цьому списку вже є чимало гібридів: Шевроле Малібу Гібрид, Крайслер Пацифіка Гібрид, Форд Fusion Гібрид, Хюндай Соната Гібрид, Лексус RX 450h та Лінкольн MKZ.

Раніше повідомлялося про те, що таксопарк з 200 Tesla-мобілей збираються організувати в Дубаї. Крім того, свого часу про подібні наміри говорили в Нідерландах.

Як би то не було, треба пам’ятати й про плани Tesla по організації парку роботизованих таксі, які будуть пересуватися тільки за допомогою автопілоту.

Photo by: Olmo Tomas Mezger, License: CC BY-SA 2.0

Електромобілі мали б з’явитися ще в середині 19 століття, але складність підзарядки акумулятора звела нанівець цю ідею. І тільки на початку 21 сторіччя компанії почали пропонувати свої електромобілі, однак жодна модель в порівнянні зі звичайними авто не могла скласти конкуренцію за ходовими якостями. Поява Тесла Моторс певною мірою виправила ситуацію. Зараз багато хто вважає, що майбутнє за електромобілями виробництва Tesla. Так це чи ні – залишимо на розсуд часу, тим більше, що очікування буде недовгим, бо зараз електромобілі знаходиться на піку популярності.

Екскурс в історію Tesla Motors

Почалося все з того, що двоє хлопців – ентузіастів, Мартін Еберхард та Марк Тарпеннінг, напочатку 2000 років, заснували компанію, яку назвали на честь Ніколи Тесли. Цей вчений сконструював електромотор понад 100 років тому. Мета діяльності компанії була комерціалізація електромобілів. Першочергове завдання, яке засновники поставили перед собою – це створення електричного спорткара преміум-класу, який би складав конкуренцію автомобілям визнаних брендів. Але для цього були потрібні чималі кошти, тому Мартін та Марк звернулися за допомогою до винахідника та інвестора Ілона Маска. Проект зацікавив мільярдера, а його фінансові можливості подарували майбутнє Tesla Motors. Ілон Маск став обличчям компанії, президентом та головним інвестором.

Source: Wikimedia.org, Photo by: Maurizio Pesce, License: CC BY 2.0

Tesla Model 3

Ілон Маск презентував Tesla Model 3 навесні 2016 року в Каліфорнії. Протягом доби було оформлено понад 180 000 заявок на електрокар, деякі з яких були зроблені ще до офіційного показу машини. Виробник ставить безпеку на перше місце, тому корпус Tesla Model 3 зроблений з поєднання міцних, але водночас легких металів — сталі та алюмінію. При випробуванні дах автомобіля, навіть бувши повністю скляним, витримав вагу, яка втроє перевершує його власну вагу. Салон Tesla Model 3 виконаний в більш мінімалістичному варіанті в порівнянні з ранніми моделями. Класичної приладової дошки більше немає, вся інформація виводиться на головний дисплей, який зменшився з 17 до 15 дюймів. Управління системою транспортного засобу виконується через сенсорний екран і пару коліщаток на кермі. Електромобіль має два багажних відсіки та панорамне скло. Для зручності водія і пасажирів всі посадкові місця обладнані usb-роз’ємом, на випадок необхідності зарядки мобільних телефонів. На всі поточні моделі компанії можна встановити автопілот, який містить у собі 12 ультразвукових сенсорів, 4 пари камер, радар та суперкомп’ютер NVidia. Система здатна самостійно підтримувати рух машини в абсолютно безпечному режимі. Електронні датчики розпізнають об’єкти в непростих погодних умовах не тільки безпосередньо перед електрокаром, але і перед авто, що знаходиться попереду. Автопілот з високою точністю оцінює ймовірність лобового або бокового зіткнення, інформує про це водія, а також робить все можливе, щоб уникнути аварійної ситуації.

Зірки обирають Tesla-мобіль

Мабуть, зараз у світі немає автомобіля, який був більш популярний ніж Tesla-мобіль. Наразі незліченна кількість знаменитостей є гордими власниками якої-небудь з моделей Tesla. Спортсмени світового рівня, репери та рокери, актори та політики, знаменитості, які декларують відповідальне ставлення до навколишнього середовища та ті, кого взагалі в будь-якій відповідальності й не запідозриш… Американська актриса Демі Мур, співзасновник Apple Стів Возняк, найвідоміша жінка-гравець в покер Лів Борі, Бред Пітт, Леонардо ді Капріо, Сергій Брін, а в Україні за кермом Тесла-мобіля бачили Президента Володимира Зеленського.

У сучасному світі особливої актуальності набуває питання збереження екології. І «Тесла» – одна з тих компаній, які піклуються про збереження навколишнього середовища, пропонуючи екологічно чистий вид транспорту, що не поступається автомобілям з двигунами внутрішнього згоряння (ДВС)

Frost & Sullivan: Продано два мільйони електромобілів

За даними міжнародної консалтингової компанії Frost&Sullivan, у 2018 році у всьому світі було продано два мільйони електромобілів, а до 2025 року їх продажі зростуть до 25 мільйонів, що імовірно складе 20-22% від усіх автомобілів.

І знову новинка

Глава компанії Tesla Ілон Маск анонсував презентацію довгоочікуваного електричного пікапа Tesla Cyber Truck. Заявивши, що він стане кращим продуктом Tesla за всю історію, хоча терміни його появи у продажу поки не уточнюються. Формальний анонс, як розповів Маск на цьому тижні у своєму Twitter, відбудеться 21 листопада в Лос-Анджелесі.

Коштувати новинка має не більше $50 тис. в базовій конфігурації, а головного конкурента в особі Ford F150 вона повинна перевершити за багатьма показниками. А це буде не так просто, з урахуванням високої популярності останнього в США, де й буде налагоджено виробництво пікапа.