Нідерланди обмежать швидкість руху до 100 км/год: названа причина

Уряд Нідерландів оголосив у середу, що в країні з 2020 року буде знижена дозволена максимальна швидкість на автомагістралях до 100 км на годину замість нинішніх 130 в денний час з 6:00 до 19:00, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на телеканал RTBF.

Як зазначається, цей захід робиться задля скорочення автомобільних вихлопів.

Рішення прийнято на тлі дебатів про способи зниження в країні викидів окису азоту. Приводом стала заява нідерландського суду в травні про те, що нинішня політика уряду Нідерландів в цій сфері не відповідає вимогам Євросоюзу.

У Бельгії новина з сусідньої країни оживила дискусію про можливе зниження швидкості на автомагістралях. Бельгія, як і Іспанія, лідирує в Західній Європі за кількістю смертельних ДТП. За даними RTBF, в Бельгії припадає 58 смертей на рік на 1 тис км автомагістралей, в ЄС середній показник – близько 25 загиблих.

Згідно з розрахунками бельгійського інституту дорожньої безпеки, обмеження максимальної швидкості до 100 км на годину дозволило б щороку зберегти з десяток життів і відчутно скоротити кількість серйозних ДТП. Однак інститут визнає складність введення такого заходу, оскільки сьогодні більше половини бельгійських водіїв перевищують навіть нинішній швидкісний ліміт у 120 км на годину.

Обмеження швидкості в Нідерландах стане найсуворішим в ЄС поряд з Кіпром і Норвегією. Так, у більшості європейських країн максимальна дозволена швидкість на автомагістралях – 130 км на годину при хороших погодних умовах, зокрема, у Франції, Люксембурзі та Італії. В Іспанії та Португалії можна розганятися до 120 км на годину. У Великій Британії – до 70 миль на годину (близько 112 км), що приблизно дорівнює максимальній швидкості в Росії або Швейцарії, де обмеження становить 110 км на годину.

При цьому в Польщі і Болгарії планка встановлена ​​вище: 140 км на годину. У Німеччині ліміт не встановлений, але рекомендується не перевищувати 130 км на годину.

У низці країн, наприклад, у Литві і Фінляндії, обмеження швидкості залежить від пори року: взимку заборонено їздити швидше 100 км на годину.


Не пропустіть