Автомобільні шини виявилися в тисячу разів шкідливішими за вихлопні гази

Британські учені з агентства Emissions Analytics провели дослідження і з’ясували, що автомобільні шини при експлуатації виділяють в тисячу разів більше небезпечних частинок, ніж вихлопна система машин.

Під час експерименту вчені заміряли викиди «популярного сімейного хетчбека», назва якого засекречена. Його двигун відповідав останньому, шостому екологічному класу.

На автомобілі проїхались по дорогах, а потім виміряли рівень шкідливих викидів. Виявилося, що за один кілометр шляху авто виділяє 5,8 грамів шкідливих елементів – це в 1289 разів більше, ніж викиди від звичайного сучасного двигуна, який виділяє близько 4,5 міліграма CO2 на кілометр.

При цьому вчені окремо наголосили, що перед тестами тиск в шинах перевірили, а самі покришки були новими – якщо накачати колеса нерівномірно, при русі вони будуть викидати ще більше шкідливих речовин.

Автори цього експерименту запропонували ввести поняття «невихлопних викидів», які будуть поширюватися в тому числі і на електрокари, які зараз прийнято вважати автомобілями з нульовими викидами.


Не пропустіть