Чому оливу в двигуні треба міняти раніше, ніж вимагає виробник

У сервісних книжках більшості машин наказано, щоб змінювати оливу раз на рік або через 15 000 км пробігу – залежно від того, що настане раніше. Проте, експерти рекомендують не дотягувати до цього терміну. І ось – чому.

Будь-яке мастило – мінеральне, напівсинтетичне або синтетичне, складається з так званої основи і присадок. Згодом усі оливи втрачають свої властивості, причому це може статися раніше прописаних в інструкції по експлуатації авто 15 000 км в силу різних причин.

Для початку візьмемо мінеральну оливу, як найдешевшу. У її складі є присадки, які внаслідок великих навантажень або високих температур, спрацьовуються і мастило перестає справлятися зі своїми функціями. Воно уже не здатне очищати двигун і більше того – присадки починають залишати на деталях циліндро-поршневої групи відкладення. Що не додає довговічності мотору, а якщо запустити процес, то двигун заб’ється нагаром та брудом і вийде з ладу.

Мінералку зазвичай заливають в мотори старих машин, яким бажано проводити заміну кожні 10 000 км, але ми рекомендуємо скоротити цей інтервал до 5000-6000 км пробігу. Так ви гарантовано вбережете агрегат від поломок.

Напівсинтетика і синтетика довговічніші. Тому багато автовиробників рекомендують змінювати такі мастила через 15 000 км.

Головна небезпека, при якій мастило може втратити свої захисні і змащувальні здатності – це об’ємний перегрів. Він відбувається не тільки через традиційний перегрів мотор. Процес може початися, якщо машина регулярно і довго їде у заторах. Додамо до цього спеку, несправну або забиту брудом систему охолодження і отримаємо сумний результат. Мастило почне поступово густіти, перетворюючись в чорну рідину.

Якщо ви експлуатуєте автомобіль часто, подовгу стоячи в заторах, рахуйте інтервал заміни не в кілометрах, а в мотогодинах. Адже в «тягучках» двигун більшу частину часу працює на холостих обертах, що теж впливає на його ресурс. При цьому навантаження на агрегат підвищені, адже він не охолоджується належним чином.


Не пропустіть