Як карають п’яних водіїв у Європі та США?

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Якщо аварію спричинив водій і через нього загинули люди – винуватцю загрожує до 12 років тюрми.

Журналісти 24 каналу з’ясували, як карають п’яних водіїв у ЄС та США.

Німеччина

По загальноєвропейській системі правил дорожнього руху допустимий рівень вмісту алкоголю не повинен перевищувати 0,5 проміле. Така норма встановлена майже в усіх країнах Західної Європи, (в Україні – 0,2 проміле). Однак у Німеччині водіям зі стажем менше двох років або які не досягли 21 року і водіям таксі сідати за кермо навіть з невеликим вмістом алкоголю в крові категорично заборонено. Якщо сталася аварія, покарання загрожує при будь-якому відмінному від нуля вмісту алкоголю. У Німеччині “пристойно-напідпитку” водій, який попався вперше, платить 500 євро, другий раз – 1000 євро, третє порушення обходиться аж у 3000 євро!

Великобританія

В Англії безкарно можна вживати до 0,8 проміле, це майже 2 келиха вина. Але саме тут найбільші в Європі штрафи за нетверезе водіння – 7200 євро!

До речі, самим першим водієм, оштрафованим за водіння в нетверезому вигляді, став лондонський таксист Джордж Сміт: 10 вересня 1897 року він був оштрафований на цілих 25 шилінгів.

Франція

В країні дорогих вин за водіння в нетверезому вигляді, тобто випивши більше 1 келиха, водієві загрожує повістка в суд і штраф від 135 євро (до 0,8 проміле), 4500 євро за перевищення 0,8 проміле і до 30 тисяч євро, якщо було ДТП. У разі тяжких наслідків аварії – 150 тисяч євро та 10 років в’язниці. Всі автомобілісти Франції повинні возити з собою набір для перевірки на вміст алкоголю в крові — і що цікаво, виходячи з ресторану, наприклад, їм потрібно скористатися перед тим, як сісти в автомобіль. Відсутність при собі такого набору, відповідно, тягне штраф.

США

У Штатах все строго: любителі міцних напоїв можуть сісти у в’язницю на термін від шести місяців до одного року, а також піддатися тривалого позбавлення водійських прав. Допустимий вміст алкоголю в крові – 0,8 промілле (для водіїв старше 21 року). Водій, вперше спійманий в нетверезому вигляді (і не став причиною аварії), відбудеться штрафом в 300 доларів і позбавленням прав на півроку. Але зупинити його можуть тільки в разі порушення правил. Якщо він трапляється поліцейським другий раз протягом десяти років, штраф може доходити до п’яти тисяч доларів, в третій – до 10 тисяч доларів. Якщо нетверезий водій став причиною ДТП зі смертельними наслідками, він отримає 10 років в’язниці, але в залежності від законодавства того або іншого штату норми можуть бути різними.


Не пропустіть