Як в Америці навчають копів або чому українська поліція вбиває людей

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 17: A police officer stands guard at the Wall Street Bull on the one-year anniversary of the Occupy Wall Street movement on September 17, 2012 in New York City. Occupy protesters converged on the city's financial district to demonstrate what they say is an unfair economic system befefiting corporations and the wealthy instead of ordinary citizens. (Photo by John Moore/Getty Images)

У зв’язку з публікацією відео погоні українських патрульних поліцейських за BMW у багатьох виникають питання про рівень підготовки новоствореної поліції в Україні. Відомий правозахисник Володимир Караваєв поділився інформацій про те, як готують правоохоронців в США, пише autocentre.ua.

Історія з убивством пасажира «мажорного» BMW викликає різні емоції і суперечки в суспільстві. Сумнівів не викликає лише одна обставина – один молодий хлопець у формі поліції навряд чи хотів вбивати свого однолітка, який опинився на пасажирському місці фатального автомобіля. І, звичайно ж, однією з причин трагедії стала відсутність професійних дій з боку поліцейських.

Чому це сталося? За якими стандартами американо-грузинські ідеологи реформи правоохоронних органів навчили наших поліцейських, якщо в нашому суспільстві виникає все більше нарікань до рівня їх підготовки? Про грузинські стандарти, крім «у нас хабарів нє берут», мені нічого не відомо, а ось з американськими можна ознайомитися у відкритих джерелах інформації.

Початковою підготовкою поліцейських в США передбачені мінімальні стандарти і вимоги, обов’язкові для виконання всіма представниками правопорядку. Стандарти навчання залежать від обов’язкової мінімального кількості годин початкової підготовки.

У різних штатах вона варіюється від 320 годин (штати Південна Дакота, Теннессі, Канзас) до 690 годин (штат ВІСКОНС) і до 1040 годин (Гаваї). У зв’язку з такими відінностями в стандартах між штатами виникають проблеми, пов’язані з процедурами взаємозаліку поліцейської підготовки, пройденої співробітниками поліції в одному штаті, при переході на роботу в інший штат. При відсутності угод між штатами співробітникам поліції іноді доводиться повторно проходити курс початкової підготовки. І це правильно, адже умови несення служби в різних штатах різняться.

На відміну від США, американські стандарти навчання українських поліцейських ретельно приховуються за сімома печатками. Чому вони відповідають? Вимогам пустельній «житниці Америки» – штату Канзас, населення якого становить менше половини населення Києва? Чи вимогам штату Гаваї, цілий рік переповненого туристами і автомобілями? Судячи з термінів навчання українських поліцейських – 2,5 місяця, для нас обрані стандарти сільськогосподарського штату.

Спілкуючись якось з представником німецької поліції, я згадав про терміни підготовки нашої поліції.

Він скривився і сказав:

– Як навчите, то і отримаєте!

І сказав він це цілком осмислено, адже в Німеччині людина стає поліцейським після дворічної підготовки. У Франції така підготовка займає 16 місяців. А ви говорите: Європа … Але ж ми ж туди прагнемо, а не в Америку!

Може, рано чи пізно стандарти навчання українських поліцейських зміняться і стануть відкритими? А поки що так, про всяк випадок, викладаю навчальний план Академії Поліції Лос-Анджелеса. Нехай наші браві поліцейські порівняють його зі своїм. І, може, тоді вони зрозуміють, що до суперменів їм ще дуже далеко! А тому не варто з усякого приводу вихоплювати пістолет і наводити його на своїх співвітчизників?

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

– арешт і оформлення процедури, попередні методи розслідування, паролі радіозв’язку, складання звітів, розслідування трафіку і забезпечення безпеки дорожнього руху;

– включає екстремальне водіння автомобіля «Оперативний курс», переслідування і безпечне управління;

– безпечне поводження з вогнепальною зброєю, турбота про зброю, стрільба, тактичне маніпулювання з боковим відводом рушниці, хімічні речовини, чистка (кандидатам настійно не рекомендується звертатися до інструкцій зі стрільби перед входом в Академію Поліції. Погані звички стрільби можуть бути напрацьовані, і потім їх важко або неможливо буде подолати);

– навчання культурі відносин, графа «сексуальні домагання», питання відносин із засобами масової інформації, стрессконтроль, просвіта в питаннях інвалідності, общинних відносин, тактичних зв’язків, злочини з мотивів ненависті, зниклі безвісти, і насильство в сім’ї;

– охоплює пошук і захоплення злочинця, свідоцтва, статути арешту, злочини проти «особистості і власності», статеві злочини проти дітей. Інші статті законів, включених в Каліфорнійський кримінальний кодекс, Муніципальний кодекс Лос-Анджелеса, федеральні закони та ін .;

– підвищує сили організму через позитивне ставлення до фітнесу.

Він також охоплює підготовку в спецметодах арешту, самооборону без зброї;

– навчає методам і процедурам патрулювання;

– спеціальні тренування включають в себе «Advanced» тактичну підготовку, тактику Мобільного силового поля, «Patrol Ride-Along», мобільний бортовий комп’ютер в автомашині, контроль вживання алкоголю, адміністративну дисципліну, культурне різноманіття, «К-9» операції, операції підтримки з повітря, «Bomb Squad», рішення проблем за місцем проживання, Іспанська мова, громадянську відповідальність.