Надійність китайських авто: неочікувані висновки аналітиків

Китайський підрозділ аналітичного агентства J.D. Power публікує цікаве дослідження щодо надійності вживаних автомобілів. Компанія опитала 37 тисяч власників автомобілів різних марок, випущених від 13 до 48 місяців тому, та визначила середню кількість скарг на 100 випадків. Експерти прийшли до несподіваного висновку: власники преміум-класу стикаються з проблемами частіше, ніж ті, хто їздить за кермом звичайних автомобілів. На основі отриманих даних складено рейтинг найнадійніших китайських брендів.

Власникам автомобілів, які брали участь у дослідженні, було запропоновано оцінити зовнішній вигляд автомобіля, салон, мультимедійну систему, навігацію. Загальна оцінка мала базуватися на кількості виявлених проблем на 100 автомобілів тієї ж марки. Наприклад, автомобілі преміум-класу у віці 13-18 місяців мають у середньому 5,9 проблем на 100 автомобілів, менше, ніж автомобілі масового виробництва. У віці від 30 до 48 місяців, однак, ситуація зворотна: скарги на автомобілі преміум-класу збільшуються, тоді як у економ-класу – 6,4.

За рейтингом надійності Hongqi (FAW) є найкращим серед китайських брендів. На другому місці Wey (Great Wall), а замикає трійку маловідомий бренд Souest. За ними йдуть MG (придбаний у британців), далі Chery, Lynk & Co (бренд Geely) і сам Geely.

Щодо рейтингів надійності окремих моделей, найвищі оцінки отримали представники різних класів:

  • BYD Qin Pro
  • Sherry Tiggo 3x
  • Shangan Ocean A60.

На підставі всього цього у J.D. Power вважають, що в 2021 році надійність китайських брендів підвищилася, а кількість проблем знизилась у середньому до 6 випадків на 100 автомобілів.


Не пропустіть