Японці придумали систему автоматичного обігріву фар і ліхтарів

Японський виробник автокомпонентів PIAA оголосив про старт продажів системи підігріву фар та ліхтарів: пристрій виглядає як прозоре коло, яке клеїться на поверхню фари або ліхтаря та нагрівається до температури 60 градусів за Цельсієм. Розробник вказує, що ця система призначена в першу чергу для світлодіодної оптики, яка сама по собі не нагрівається настільки, щоб розтопити сніг або кірку льоду.

Вперше про розробку PIAA повідомлялося ще рік тому, проте тепер пристрій надійшов у вільний продаж та коштує від 16 тисяч ієн. На момент запуску на ринок технологію доопрацювали: спочатку плівка нагрівалася лише до 50 градусів за Цельсієм, проте потім температуру підвищили до 60 градусів. Крім того, з’явилася можливість підключення пристрою до бортової 24-вольтової системи електроживлення, яка часто зустрічається на вантажівках і гібридах.

Прозоре кільце автоматично починає нагріватися, коли температура навколишнього повітря опускається нижче 5 градусів за Цельсієм. Заживити обігрівач можна від дроту запалювання або будь-якого іншого сумісного джерела, у тому числі живлення «поворотника». Енергоспоживання становить близько 5 Вт на кожну сторону.

Схожі пристрої пропонують інші фірми. Наприклад, фінська компанія Canatu випускає прозору плівку з полімерного матеріалу, стійкого до перепадів температури, оснащеної компактними нагрівальними точками. Японська компанія Denso вже продає плівковий обігрівач, причому це опція для низки моделей Toyota, представлених на місцевому ринку. Але коштує він дорожче.

Джерело Мотор

Не пропустіть