Як довго можна зберігати паливо в домашніх умовах – відповідь

У Більшості українців запас палива стоїть ще з часів весняного паливного дефіциту.

Для багатьох водіїв цей факт виявиться несподіванкою, але нафтопродукти у вигляді бензину та дизеля мають свій термін придатності. Враховуючи, що сьогодні майже кожен водій має парочку каністр “про запас” питання терміну зберігання палива в домашніх умовах стає дуже актуальним. Якщо бензин або дизель “перетримати”, то він може сильно нашкодити двигуну, повідомляє Korrespondent.

Скільки можна зберігати бензин у каністрах

Якщо говорити про бензин, з наукової точки зору, то це свого роду коктейль із купою різних елементів. Відхилення від норми хоч одного параметра може спричинити серйозні проблеми з автомобілем. Найпримхливіша речовина в бензині — це оксигенат. Вона відповідає за підвищення октанового числа та має спиртову природу.

Однією з головних особливостей спиртів є абсорбція вологи з повітря. Таким чином, у каністрі відбувається своєрідний “дихальний” процес і в паливі накопичуватиметься волога. Також спирти, як і ряд інших компонентів бензину мають властивість випаровуватися (і в першу чергу йдеться про октанопідвищувальні присадки).

За словами аудитора ОС “Серт АСУ” Олександра Лютого, використання бензину, який простояв у каністрі рік і більше, загрожує не лише поганим запуском двигуна, а й збільшенням витрати палива, а також підвищенням зносу двигуна. Загалом бензини можна поділити на три умовні види:

альтернативний (30% спирту +)
заводський (до 5% спирту)
бензин із міні-НПЗ (?).

Найстійкішим є заводський бензин, який можна зберігати до 1 року, хоча експерти рекомендують його перезаливати раз на 6 місяців. Альтернативне паливо з великою кількістю спирту згідно з технологічними нормами зберігається не більше 3-4 місяців, а на практиці лише 1 місяць. Оскільки склад бензину з міні-НПЗ, як правило, залишається загадкою, то такою самою загадкою залишаються і терміни його зберігання, але чим швидше вдасться його використати, тим краще.

“Літній” дизель взимку – що потрібно знати

З дизельним паливом справи трохи кращі, тому що тут немає ні спирту, не летких фракцій, але з приходом холодів “літній” дизель може просто замерзнути. До такого ефекту призводять парафіни, які містяться у цьому виді палива. Раніше рівень “незамерзання” дизеля підвищували розбавляючи його гасом, але в сучасних умовах такий метод є не тільки небезпечним, а й непрацюючим.

При цьому навіть якщо паливо замерзне, а потім відтане, то парафіни не розчиняться повністю і осядуть на стінках каністри. При попаданні в паливну систему це призведе до забитих фільтрів та необхідності очищення системи. Своєрідний вихід із ситуації — різноманітні присадки, які продаються в автомагазинах, але подібного роду хімія може використовуватися тільки безпосередньо перед попаданням палива в бак.

Таким чином, тим водіям, у яких запас дизпалива ще з літа, варто подбати про те, щоб виїздити “літнє” паливо і сформувати запас із зимового або “арктичного” сорту дизеля.


Не пропустіть