Кому не варто побоюватися камер на дорогах: слабкі місця реформи

З 1 липня українські автомобілісти почнуть отримувати «листи щастя» – повідомлення про порушення, зафіксовані на камеру, пише domik.ua

Правда, поки водії можуть бути спокійні: система відеофіксації порушень ПДР буде працювати в тестовому режимі і реальні штрафи нікому не загрожують. Про це заявив заступник голови Нацполіціі Костянтин Бушів. Максимум порушникам поштою прийде повідомлення, що він порушив. Але юристи попереджають: восени штрафи посипляться на ні в чому не винних людей.

Камери в місті і селах

Запустити систему в повному обсязі, за словами нашого джерела в МВС, не дозволяє те, що вона ще «сира». «МВС поки буде тестувати камери, але з ними великі проблеми. Ні надійного захисту інформації, не готове законодавство. Робота над цим ведеться, але не так швидко, як хотілося б. А наші реформатори кваплять з запуском, щоб показати ще одну реформу. Якщо зробити це зараз, то після першого ж штрафу адвокати їх оскаржать в суді і дискредитують на корені всю ідею», – говорить джерело в МВС. Також, за його словами, ще не вирішено питання, хто буде закуповувати камери – місцева влада, Кабмін або Нацполіція. До речі, місцеву владу не особливо хочуть допускати до закупівель.

Перші камери, як і очікувалося, з’являться на дорогах Києва, а повномасштабний запуск по всій Україні готують до жовтня-листопада. У МВС кажуть – у них немає мети зібрати якомога більше штрафів, а тому потрапити під всевидюче око можна буде не тільки на міських перехрестях, де частіше порушують, але і в невеликих селищах.

«Якщо люди скаржаться на порушників ПДР, вони можуть звернутися до місцевої ради, і якщо в бюджеті є гроші, він купить камеру, а поліція візьме її дані в обробку», – сказав «Вістям» радник глави МВС Іван Варченко.

Ті, хто їздить за дорученням або на чужих машинах, будуть залишатися безкарними. Але штрафи будуть приходити невинним людям. Крім того, в Україні багато автомобілів-«двійників»: на контрабандний автомобіль виготовляються фальшиві документи і номера на такий же легальний автомобіль, але з іншим номером кузова», – каже Автоюрист Вадим Володарський.

За його словами, «листи щастя» легко можна буде оскаржити в суді. «Відповідальність власника, а не людини, який фактично був за кермом, суперечить рішенню Конституційного суду від 22.12.2010 року. Якщо не встановлено, хто саме порушив, ні про яку відповідальність у принципі не може йтися», – підсумував Вадим Володарський.

Зовсім безкарними залишаться порушники на номерах з реєстрацією на Донбасі і в Криму – лист на непідконтрольну територію не дійде.

Захист від камер

До слова, в Мережі під приводом швидкого повернення відеофіксації порушень ПДР знову починається жвава торгівля пристроями, які нібито дозволяють залишатися непоміченими для камер. Новинка цього року – світлозаломлювач за ціною 270 грн за комплект. «Вона складається з двох частин. Якщо дивитися під кутом, одна з них завжди приховує половину номера. Попит на таке є – з 25 привезених комплектів залишилося сім», – каже продавець з Києва Андрій.

Інші для номерів пропонують накладні сітки – намальовані на прозорому пластику або з нержавіючої сталі. «Копам можна говорити, що вони антивандальні», – радять продавці. Невисоку ціну (80-150 грн) вони пояснюють тим, що поки не знають, як будуть працювати поліцейські відеокамери. Автоюрист Володимир Караваєв говорить, що всі подібні системи – звичайне обдурювання, але з запуском відеофіксації бізнес на них розквітне. «За кордоном давно від цього відмовилися, зазвичай приклеюють листочок або папірець на одну цифру – і номер вважати вже неможливо. Все це відчуватимуть і у нас. Але насправді ще не відомо, які будуть камери, так що говорити про це рано», – вважає Караваєв.


Не пропустіть