Юрист назвав найкращий метод боротьби з хамство на дорозі

Чи не щодня в Україні можна зустріти відверте хамство на дорозі.

Gazeta.ua поцікавилась в спеціаліста, що робити, і як краще нейтралізувати проблему, якщо ви зустрілись з хамством на дорозі. Експерт в питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв вважає, що вирішення кофліктів з допомогою закону — найефективніший метод боротьби з хамами на шляхах.

В багатьох країнах твердо карають за агресивне водіння. В певних державах “підрізування” і навіть лайка — це вже “Agressive driving”. За таке, зокрема, передбачені штрафи і позбавлення права управління транспортним засобом.

У нашому законодавстві, на жаль, такої норми немає. Хоча є інший важіль створений для регулювати проблем з дорожнім хамством — 122 стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з нормативно-правовим актом, порушення, що спричинили створення аварійної обстановки – караються стягненням 40 неоподаткованих мінімумів громадян. На сьогодні це 680 грн, або позбавляють права керувати транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Тобто той, хто змусив інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або своїми діями чи бездіяльністю змусив інших вжити певних заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян — ризикує не тільки життям і здоров’ям своїм та інших, але й отримує “змогу” бути покараним державою.

Що робити, якщо ви постраждали від автоагресора

Якщо ви стали жертвою хамства на дорозі — ви можете звернутись в поліцію з заявою щодо цього. Надважливо мати докази. Їх треба додавати до заяви. Якщо така заява надійде до правоохоронців – поліція повинна викликати звинуваченого на допит. Далі правоохоронці оформлять протокол, і передадуть матеріали в суд. Орган Феміди встановить чия правда “зверху”.

Що може бути доказом правопорушення

Автомобільний відеореєстратор — непоганий інструмент документування. Прилад здатен фіксувати, що робиться зовні машини. Зокрема й дії учасників дорожнього руху, які створили аварійну обстановку.


Не пропустіть