Юрист розповів, як не платити великий штраф за ввезену «євробляху»

Як відомо, митники масово виписують «євробляхерам» протоколи про порушення митних правил. Як правило власникам таких машин загрожує штраф у розмірі  170 000 грн. або конфіскація самого атво.

Дорожній Адвокат зауважив, що норми статей 470 та 481 Митного кодексу (транзит та тимчасове ввезення) щодо запровадження штрафів у розмірі до 170 000 грн. набрали чинності лише з 22.08.2019, а до цієї дати порушники змушені були платити від 8 500 грн. до 17 000 грн. без конфіскації автомобіля.

«При цьому, відповідно до ст. 58 Конституції, яка закріплює загальновизнаний принцип права, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення», – пише юрист.

Таким чином, якщо порушення митних режимів транзиту чи тимчасового ввезення вчинено у період дії «старого» закону, до суду варта подати письмову юридично аргументовану заяву із обґрунтуванням принципу незворотності дії закону у часі.


Не пропустіть