Топ-10 набільш провальних автомобілів в Україні

Які автомобілі користуються в Україні найнижчим попитом

Деякі автомобілі не користуються попитом в Україні. Причому неможна сказати, що аутсайдери ринку – виключно погані моделі. Переважна більшість «невдах» – це сучасні добре оснащені машини.

Невдач автівки зазнають через різні причині. Інколи імпортер виставляє зависокий цінник, який відлякує покупців. Або ж не може забезпечити стабільні поставки на склад. Як результат, непогана, здавалось б, модель не може завоювати серця своїх потенційних прихильників.

Треба відзначити, що деякі авто в Україні взагалі зникли з продажу. Наприклад, Nissan Juke або Peugeot 208. Це відбулося виключно через те, що виробник та імпортер не змогли забезпечити поставки в країну після того, як ці моделі змінили покоління.

Автомобілі, які увійшли у десятку MMR.net.ua, доступні в автосалонах для замовлення. Але їх, за нашими даними, купують дуже рідко.

Звертаємо вашу увагу на те, що ми не брали до уваги люксові машини, адже зрозуміло, що через високу ціну їх купують нечасто. Також не враховувалися і автомобілі які офіційно не представлені в Україні, включно з тими, що нещодавно пішли з ринку, але дилери ще продавали залишки. Наприклад, минулого року в Україні ще можна було купити Hyundai Creta. Проте фактично модель вже пішла з нашого ринку через те, що її виробляють в Росії.

Отже, до топ-10 провальних автомобілів увійшли моделі, які продемонстрували найнижчі продажі у 2020 році. До «десятки» потрапили лише відомі моделі, або модифікації, які побудовані на їх базі.

SEAT Ateca

Незважаючи на те, що Seat намагається щосили бути в тренді, компанії дуже важко закритися в Україні – більшість українців не готова купувати кросовери за цінами, які пропонують іспанці. Навіть «членство» в групі Volkswagen не рятує ситуацію.

Ateca – перший кросовер «Сеата». Автомобіль дебютував в 2016 році. Машина побудована на платформі «фольца», яка також використовується для Tiguan другого покоління.

В оснащення кросовера увійшли повністю світлодіодні фари, мультимедійний комплекс з підтримкою Apple CarPlay і Android Auto, а також бездротова зарядка для смартфонів.

В Україні ціни на Ateca стартують з 810 тисяч гривень, тож недивно що попит на модель знаходиться на такому низькому рівні.

Ford Fiesta

Колись Ford Fiesta входив до топ-10 найпопулярніших автомобілів України. Але часи змінилися, а з ними й ціни. Зараз українське представництво «Форд» просить за авто майже 600 тисяч гривень. Як результат, статус лідера «Фіеста» проміняла на аутсайдера.

Хоча треба відзначити, що хетчбеки в Україні зараз взагалі не користуються попитом. Мабуть, саме тому, наприклад, французи не поспішають привозити в Україну новий Peugeot 208. Тож недивно, що і продажі Ford Fiesta знаходяться на дні.

SEAT Ibiza

SEAT Ibiza – ще один хетчбек, який українці обходять стороною. Не те, щоб він коштував великих грошей – іспанці просять за нього близько 500 тисяч гривень. Але ж покупці віддають перевагу іншим моделям.

І це незважаючи на те, що «Ібіца» має сучасний дизайн та непогано оснащена. Автомобіль змінив покоління у 2017 році. Його побудували на абсолютно новій платформі від Volkswagen. До списку обладнання входять адаптивний круїз-контроль, а також мультимедійна система з Apple CarPlay та Android Auto.

Ford Mondeo

Не користується в Україні популярністю й Ford Mondeo. Попит на цю модель падає у всьому світі. В США автомобіль навіть зняли з виробництва. А його наступне покоління взагалі може перетворитися на гібрид кросовера та універсала.

В Україні «Мондео» доступний виключно в кузові ліфтбек з дволітровим бензиновим мотором потужністю 150 кінських сил. За базову для країни комплектацію «фордівці» просять близько мільйона гривень. Топова версія коштуватиме майже 1,2 мільйона. Для українського споживача така ціна виявилася занадто високою.

Jac S4

S4 – це кросовер від китайської Jac, яка останнім часом активно просуває свої моделі в Україні. Але поки що не дуже вдало.

Продажі S4 стартували у 2020 році. «Китаєць» приблизно на 10 сантиметрів довший за Renault Duster. Він оснащується 1,5-літровим турбомотором потужністю 150 кінських сил. Агрегат може працювати в парі з 6-ступінчастою «механікою», або варіатором. Привід – тільки передній.

Головна перевага Jac S4 – ціна. Він входить до переліку найдешевших кросоверів в Україні. Ціни на модель стартують від 460 тисяч гривень за непогану комплектацію з великим сенсорним екраном та сучасними системами безпеки. Але навіть привабливий прайс не переконав українців купувати це авто.

Kia Sorento

Kia Sorento добре відома в Україні. На нашому ринку це найбільший кросовер корейської марки, яку українці дуже шанують. Про що свідчать об’єми продажів іншої моделі – Sportage. Але старшому брату «Спорта» так не пощастило. «Соренто» програла битву своїм однокласникам. У тому числі й «побратиму» Hyundai Santa Fe.

Можна припустити, що провал продажів Sorento в Україні пов’язаний зі зміною поколінь кросовера, яке було презентовано у березні 2020 року. Але України воно досі не дісталося. А прихильники марки не хочуть купувати застарілу версію.

Sorento четвертого покоління побудований на новій платформі, яка передбачає установку широкої гами двигунів, в тому числі, гібридних силових установок з зарядкою від мережі.

Opel Insignia

Побачити Opel в аутсайдерах в Україні недивно. Адже брендом довгий час ніхто всерйоз не займався. І, за великим рахунком, легендарна німецька марка лише починає відроджуватися після довгих років небуття.

Insignia нового покоління дебютувала у 2016 році – ще до того, як Opel став частиною групи Peugeot. А ось оновленням моделі у 2019-му займалися вже французи. Флагману марки «підправили» зовнішність і додали в оснащення адаптивні матричні фари. Проте поки що модель це не врятувало від провалу.

Kia ProCeed

ProCeed – найменш популярна модель Kia в Україні. Цю версію добре відомого «Сіда» розробляв європейський офіс марки. Презентували новинку як п’яти дверний «шутінг-брейк». Хоча ми розуміємо, що це лише маркетинг. Насправді ми маємо справу зі звичайним універсалом з дуже «заваленим» дахом.

Стартовий цінник на ProCeed в Україні – майже 870 тисяч гривень. Таку ціну важко назвати привабливою.

Fiat 500L

Fiat 500L можна назвати жертвою «канібалізму». Модель не витримала конкуренції зі іншої модифікацією – 500X. Останнім часом справи у автомобіля шли погано не тільки в Україні, а й в Європі в цілому. Тож Fiat навіть заявив, що змушений відмовитися від «ельки».

За даними ЗМІ, італійці розглядають можливість замінити 500L і 500X однією моделлю – великим кросовером, який отримає назву 500XL.

Honda Jazz

У «Хонди» вже давно непрості часи в Україні. Однак останнім часом японці пожвавилися – на українському сайті компанії активно почали з’являтися нові моделі. До того ж виробник просуває гібридні технології.

Проте головна причина, через яку продажі Honda в Україні знаходяться на низькому рівні, нікуди не поділася – автомобілі коштують занадто дорого. Наприклад, Honda Jazz в базовій версії коштує майже 780 тисяч гривень.

Автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua

 


Не пропустіть