Топ-10 середньорозмірних кросоверів: рейтинг 2022 року

Сьогодні кросовери зайняли усе автомобільне інфополе. Ця історія взагалі значною мірою такий собі парадокс, бо з одного боку самі кросовери як такі – беззмістовна річ. Вони важчі, витратніші, повільніші за аналогічних розмірів седан чи купе і зазвичай такі ж безпомічні на пересічній місцевості, не надаючи переваг справжніх позашляховиків. З другого боку, кросовери надають людям певний баланс якостей, як-от вищий кліренс чи збільшений внутрішній об’єм, залишаючись зручними для повсякденної експлуатації. Тому логіку їх тотального поширення зрозуміти не складно. Але чи виправдана ця тенденція насправді – скоріше ні, ніж так.

Найпопулярнішими є кросовери середнього класу – Toyota RAV4, Mitsubishi Outlander, Skoda Kodiaq – їх та безліч подібних ми бачимо сотнями на дорогах України і світу. З цієї причини ми в MMR.net.ua розробили власний рейтинг середньорозмірних SUV, виключаючи при цьому дуже дорогі моделі сегменту «люкс», такі як Porsche Macan і Maserati Grecale.

Країна-виробник: Японія

  1. Honda CR-V

Попри зміну покоління, двигуни в нової Хонди CR-V залишилися колишніми, а саме два варіанти на вибір: 1,5-літровий 193-сильний турбомотор та 2.0-літровий двигун з гібридною установкою на 215 к.с. Трансмісія при цьому автоматична CVT за типом «варіатор» – мабуть, найзначніший мінус цієї моделі в цілому. Згодом ніби як повинна з’явитися чисто електрична версія.

Що змінилося, то це підхід до стилістики кросовера. Тепер акцент зміщений в бік правильних пропорцій, чистоти ліній, легкості дизайну. Мінімалістичний салон лише підкреслює цей образ.

  1. Nissan X-Trail

Нова генерація Ніссан Х-Трейл зайшла дещо далі. Справа в тому, що окрім 2.5-літрового 4-циліндрового бензинового двигуна з тим же горезвісним «варіатором» він доступний з інноваційною гібридною системою Nissan e-Power. Вона базується на 1.5-літровому бензиновому двигуні, але який ніяким чином не приводить в рух колеса безпосередньо. Він лише іноді запускається для накопичення енергії для електробатареї, тобто працює як генератор. Можете уявити собі, наскільки така система економніша і тихіша, ніж звичайні авто з ДВЗ.

  1. Mazda CX-60

Проте найвищого щаблю сягнула Мазда зі своїм СХ-60. Тут японці вирішили зробити ставку на драйверські якості та традиційні цінності – задньопривідна компоновка, вибір як з-поміж бензинових, так і дизельних дигунів, ба більше – в наявності є рядні 6-циліндрові мотори! В «базі» – 2,5-літровий бензиновий двигун + електромотор сумарною потужністю 328 к. с. Розгін до 100 км/год займє 5.8 с. При цьому плаг-ін гібрид може проїхати 60 км на електротязі та витрачає в середньому лише 1,5 л/100 км. Шестициліндрових агрегатів два: бензиновий 3.0 турбо (400 к.с.) і дизельні 3.3 (231-254 к.с.).

Країна-виробник: Німеччина

  1. Audi Q5

Ще один середньорозмірний кросовер – Ауді Q5 – поєднує в собі найкращі якості: бездоганно зроблений інтер’єр, насиченість передовими технологіями, фірмову систему повного приводу Quattro, широкий вибір двигунів. Базовою для європейських ринків є версія з 2.0-літровим «дизелем» на 204 к.с. Силова установка комплектується 12-вольтовою системою м’якого гібрида, яка рекуперує енергію в батарею при гальмуванні, дозволяє глушити мотор при русі накатом, а також запускає систему Start/Stop при швидкості вже в 22 км/год (і нижче). Цей двигун розганяє кросовер до 100 км/год за 7.6 с.

Крім базової силової установки для кросовера доступні 3.0-літровий дизельний V6, два форсування 2.0-літрового бензинового мотора TFSI, а також гібридні версії (2.0) з віддачею на 299 або 367 к. с.

  1. BMW X3

Відчути по-справжньому, що означає поняття «річ преміум-класу», можна, сівши в БМВ Х3. Це серйозний автомобіль і це відчутно у всьому: «зріла» агрегатна база, ідеальна ергономіка салону, широта виконань, «породиста» якість їзди. Х3, окрім цього, має «купеподібну» варіацію Х4, ультимативну версію Х3 М, а також модифікацію іХ3 – тобто електромобіль. Характеристики останнього: 6.8 с до 100 км/год і запас ходу 460 км за циклом WLTP.

  1. Mercedes-Benz GLC

Це найпопулярніша модель марки за глобальними продажами. Якщо не брати до уваги беззмістовну версію GLC63 AMG з V8 4.0, то всі кросовери GLC комплектуються 2.0-літровими моторами. Бензинові в двох варіантах форсування 197 та 258 к.с. та дизельні на 163, 194 і 245 к.с. Коробка передач – безальтернативний автомат-гідротрансформатор 9G-Tronic.

GLC здатен підкупити будь-кого своїм інтер’єром. В ньому присутній шарм попередньої генерації Мерседесів, з плавними лініями і плоскими поверхнями. Затишно, розкішно, стильно.

Вибір індивідуаліста

  1. Land Rover Discovery Sport

Ленд Ровер Діскавері Спорт міг би поборотися за титул найпрохіднішого кросовера в класі, статус значка зобов’язує, як-то кажуть. Власне, в цьому і полягає головна конкурентна перевага Ленд Ровера, він ніби виправдовує існування цього класу автомобілів. Він комфортний, економічний, безпечний, продуманий в салоні – і при тому здатен проїхати багато де на пересічній місцевості. Для Діско Спорта навіть доступна 7-місна версія! Це так, до слова.

Двигуни всі 2.0-літрові: бензинові 200, 249 та 290 к.с. і дизельні 163 та 204. Трансмісія механічна (лише для 163-сильного «дизеля») або автоматична, на 9 передач. Майже всі Діскавері Спорт – повнопривідні.

  1. Alfa Romeo Stelvio

Альфа Ромео так і не змогла відродитися в повноцінного виробника дорогих автомобілів – з 2016-го року крім седану Джулії і кросовера Стельвіо не було випущено жодної моделі, окрім компромісного Тонале. Власне, Стельвіо досі так і не зазнав рестайлінгу, лише точковий «фейсліфтинг». Як то кажуть, і на тому спасибі.

Як би там не було, середньорозмірний італійський кросовер все ще в силах боротися з найкращими представниками класу, що і підтверджує його наявність в цьому списку сьогодні. Головні його козирі – це першокласні налаштування шасі, імідж бренду, блискучі технічні характеристики, як в плані динаміки, так і економічності. Зрештою, оснащення також не можна назвати слабким, тут є вся належна атрибутика.

  1. Jaguar F-Pace

Про F-Pace можна зі сміливістю сказати, що, не жертвуючи нічим, ви можете придбати по-справжньому престижний автомобіль практично за ті ж гроші, що коштують конкуренти. Ні Ауді, ні БМВ, ні Вольво не звучать, не виглядають і не сприймаються так круто, як ЯГУАР.

Багато що змінилося для F-Pace після рестайлінгу, особливо в салоні: тепер тут багато натурального металу (за бажанням – дерева), застосована повністю нова, фешенебельна, фурнітура, а також найсучасніші мультимедійні системи.

Агрегатна база також в порядку: вишукані бензинові та дизельні двигуни об’ємом 2.0 та 3.0 літра, є також і плаг-ін гібридна модифікація. Всі без винятку машини комплектуються «автоматом» на 8 передач і повним приводом.

Переможець у загальному рейтингу:

№1: Volvo XC60

Найбільше овацій і респекту в цьому класі традиційно дістається шведському кросоверу – Вольво ХС60. Не дарма він стільки часу залишається найпродаванішим SUV в цьому класі (серед моделей преміум-верхівки, певна річ). Тут ви знайдете розумний, вивірений баланс між комфортабельністю шасі і неабиякою спритністю в поворотах в той же час, відповідність найвищим стандартам з безпеки, якості матеріалів, наявних технологій і т.д. Коштує Вольво немало і традиційно залишатиметься дорогим в обслуговування протягом експлуатації. Зате ліквідність тут висока, надійність теж.


Не пропустіть