Короткий огляд новинки Chevrolet Monza: ціна в Україні, комплектації і характеристики

Автомобілі марки Chevrolet широко відомі в усьому світі. Ця американська компанія є одним з найстаріших автовиробників і сьогодні входить в могутній концерн GM (General Motors) разом з такими компаніями як Buick, Cadillac та GMC. Найбільшою популярністю бренд Chevrolet сьогодні користується в Англо-Америці, Південній Америці, країнах Центральної Азії, Китаї та Південній Кореї. Список культових моделей марки включає Chevrolet Camaro, Chevrolet Corvette, Chevrolet Tahoe / Suburban та ін.

В Україні протягом 2000-х та першої половини 2010-х автомобілі Chevrolet також були дуже популярні. І не дивно: локальна модельна лінійка бренду була наповнена відносно доступними, практичними та надійними машинами, які легко могли проїхати і пів мільйона кілометрів в наших не простих умовах. Мова іде передусім про моделі, розроблені підрозділом GM Korea: Chevrolet Aveo, Chevrolet Lacetti, Chevrolet Captiva, Chevrolet Cruze, Chevrolet Orlando та ін. Нажаль, грамотний маркетинг завжди був Ахіллесовою п’ятою GM, тож з часом весь успіх марки Chevrolet в Україні зійшов нанівець і багато хто про неї забув, хоча за стільки часу і з таким потенціалом американці могли давно культивувати силу Chevy в нашій країні, адже хто як не ми зацікавлені у присутності відносно доступних і довговічних автомобілів на ринку, а такі в глобальній лінійці Chevrolet були завжди.

Сьогодні в Україні є лише кілька автосалонів Chevrolet і то, половина з них в самому Києві. Модельний ряд включає три машини: малий седан Cobalt, компактний седан Monza і малий кросовер Tracker. Саме про новинку Chevy Monza ми в MMR.net.ua поговоримо сьогодні детальніше.

1. Що таке Chevrolet Monza?

Chevrolet Monza – це 4-дверний седан С-класу, який на більшості ринків прийшов на заміну сімейству Cruze. Якщо говорити в ракурсі українського споживача, то в нас Monza є спадкоємцем Сruze ще першого покоління, або взагалі можна сказати – моделі Lacetti з 2000-х. Втім, технічно Monza має немало спільного саме з другою генерацією Chevrolet Cruze (яка в нас так і не почала продаватися), бо побудована на модернізованій платформі D2XX, яка в свою чергу була названа вже GM PATAC-K. На відміну від седана В-класу Chevrolet Cobalt, який до України надходить з підприємства GM Uzbekistan, нові моделі Monza і Tracker виготовляються на заводі GM SAIC в Китаї. І, до речі, якість виготовлення, зборки і контрольна перевірка на китайському заводі кращі, ніж на узбекистанському, тож не переймайтеся – перед вами продукт GM, врешті-решт.

Розміри седана Monza є типовими для «4-дверки» С-сегменту: довжина 4656 мм, ширина 1798 мм і висота 1465 мм. Колісна база дорівнює 2640 мм. Споряджена маса Chevrolet Monza становить 1260 кг. Об’єм багажника доволі не маленький – 405 літрів. Щодо дорожнього просвіту американського седану, то офіційних даних поки що виробник не оприлюднив, але за попередньою оцінкою mmr.net.ua цей показник для Monza не далекий від 14 см.

2. Дизайн екстер’єру

Дизайн кузова Chevrolet Monza одночасно свіжий, яскравий, але при цьому класичний і в дечому навіть консервативний. Це цікаво, як дизайнери змогли поєднати ці аспекти, але факт залишається фактом – це красивий автомобіль. Спереду ми можемо спостерігати виражену останню стилістику бренду Chevrolet, з напрочуд велико решіткою радіатора (майже на весь бампер), яку, втім, так знайомо пересікає фірмова горизонталь з емблемою Шевроле посередині. Порода!

Профіль у новинки Monza це справжня класика жанру: типові 3-об’ємні форми автомобіля в кузові седан, присадкуваті, стрімкі пропорції, приємні оку 16-дюймові легкосплавні диски. Характерна риса автомобілів Chevrolet – боковий повторювач повороту завжди розміщений на передньому крилі, а не в дзеркалах, як на багатьох сучасних машинах. Ззаду Monza демонструє спокійний і виважений дизайн, проте не до кінця: знайшлося місце для оригінального дизайнерського рішення… Так, ми про рельєфний вигин внизу з боків заднього бампера – виглядає круто!

3. Салон та оснащення

Інтер’єр Monza також вміло поєднує класичні рішення з свіжими нотками автомобілів марки Chevrolet 2020-х років. Класичний важіль перемикання АКПП, з великою «американською» ручкою – це дуже зручно. А два великі рідкокристалічні дисплеї по 10.25 дюймів кожний – це вже максимально  по-сучасному! Перший з них відповідає за приладову панель, а другий – сенсорний екран мультимедійної системи. Остання, між іншим, оснащена додатками Apple CarPlay & Android Auto.

Оснащення Chevrolet Monza багате: електричний люк, кондиціонер, камера заднього огляду, парктронік, відеореєстратор, безключовий доступ, безключовий запуск двигуна кнопкою, бездротова зарядка телефону, електронне ручне гальмо та багато чого іще. Салон оздоблений еко-шкірою, при чому око радують не нав’язливі голубі акценти то тут, то там, які розбавляють загальну темну атмосферу. Володарям автомобілів Chevrolet стандартна GM-івська фурнітура та органи управління дозволять почуватися в Monza як удома – все на своїх місцях.

4. Технічні характеристики

Для України Chevrolet Monza доступна тільки в одній специфікації – з 1.5-літровим (1485 см3) 4-циліндровим бензиновим двигуном сімейства GM SGE, який видає 113 к.с. потужності і 141 Нм крутного моменту. Це надійний і економічний атмосферний мотор, який задушений ультра жорсткими екологічними стандартами і перевірений часом не на одній моделі концерну GM. З ним в парі працює 6-ступенева автоматична трансмісія (DCT) – робот з подвійним зчепленням «мокрого» типу. Можливо, завдяки йому Chevrolet Monza відповідає екологічним стандартам Євро-6 (не плутати з Євро-6d).

А ще завдяки роботизованій АКПП Monza дуже економічна – витрати у змішаному циклі становлять 5.8 літрів бензину на 100 кілометрів. Втім, не чекайте від GM-івського седана розгінної динаміки автомобілів концерну VAG: прискорення 0-100 км/год у випадку Monza 1.5 займає 12.9 с. Максимальна швидкість також помірна – 175 км/год. Недооцінювати Шевроле разом з тим не варто: менший Cobalt зі своїм двигуном 1.5 (106 к.с.) і 6-ступеневою АКПП (гідротрансформатор) теж розганяється до «ста» не за рекордні 12.4 c (для 5-ст. МКПП – 11.7 с), зате ні для кого не секрет, що зв’язка налаштована так, що в реальності дефіциту динаміки не відчувається не те що в місті, але і на трасі.

5. Безпека

Chevrolet Monza не представлено на ринку ЄС, відтак ми в mmr.net.ua не можемо навести для вас вердикт краш-тестів від Euro NCAP. Можна тільки прикинути, що в цілому навіть за сучасними жорсткими стандартами Monza непогано себе покаже, бо побудована машина, як вже згадувалося, на варіації платформи від Opel Astra K, а та, у свою чергу, була відмінником і отримала 5 зірок.

Щодо переліку оснащення з безпеки, Chevy може похвалитися чотирьома подушками безпеки (фронтальні подушки безпеки водія і пасажира + передні бічні подушки безпеки) системою курсової стійкості ESC, допомогою при старті вгору HSA, системою попередження про екстрене гальмування EBW, системою екстреного гальмування PBA тощо.

6. Комплектації та ціни в Україні

Переходимо до найцікавішого! За весь цей щедрий пакет оснащення, сучасного дизайну і хорошої репутації з вас попросять 19 800 євро (810 000 грн). По факту, в Україні станом на сьогодні представлена лише одна комплектація Joyful Edition. Не виключено, що пізніше будуть доступні інші специфікації, але поки що навіть ця версія є другою найдоступнішою пропозицією в класі після седану MG 5. Шкода, що Chevrolet не випускає Monza в більш простих виконаннях, з механічною трансмісією, тканинним салоном, без люка, LCD-екранів і т.д. Можливо, саме таких версій на умовні 15 тисяч євро так хотілось би всім нам в Україні, вже не кажучи за корпоративні парки.

7. Конкуренти Chevrolet Monza

Автомобільний ринок України бідний і маленький. Вибирати майже немає з чого. А тим паче це стосується сегменту седанів, який і так зазнав глобального скорочення. Тому при описі конкурентів Chevrolet Monza в Україні ми будемо захоплювати як прямих суперників – в С-класі, так і фактичних – в меншому В-класі.

Наприклад, MG 5 має найкраще співвідношення ціна/якість, збалансоване шасі, надійний двигун, щедре стандартне оснащення і хорошу гарантію, але в Україні на противагу Chevy є лише авто з МКПП. Citroen C4 X володіє високим кліренсом, додатковим захистом кузова і чудовою плавністю ходу, але пропонується лише з 3-циліндровим турбомотором 1.2 або «дизелем» і лише з АКПП і мінімум за 21 тис. євро. Toyota Corolla та Hyundai Elantra недавно зазнали рестайлінгу і наразі в нас доступні тільки обмежені кількості «дорестових» машин переважно в дорожчих комплектаціях і всі з АКПП, хоча в плані ліквідності це будуть найкращі варіанти зі всіх.

А в нижчому В-класі частину покупців можуть перетягувати два бюджетних седани: «свій» же Chevrolet Cobalt і французький Citroen C-Elysee. Перший зможе пересіктися зі значно «наповненішою» Monza насамперед в дорожчій комплектації LTZ з АКПП і підігрівом сидінь, дзеркал, 4 подушками безпеки і т.д., бо тоді коштуватиме всі 16 700 євро. А от C-Elysee має просторий салон, високу якість зборки, відмінну надійність і комфортабельне шасі, проте зараз доступний тільки з МКПП і має значно аскетичніший салон, ніж у Monza.

8. Підсумки

Chevrolet Monza – це чудовий 4-дверний седан відомого і заслуженого бренду. Його основники перевагами є багате оснащення (шкіряний салон, РК-дисплеї, повний електропакет тощо), прогнозовано висока надійність (атмосферний бензиновий двигун, «мокра» АКПП), практичність, збалансованість і комфорт (кузов седан, незалежна підвіска по колу, просторий салон), а також економічність і відносно низька ціна обслуговування. Недоліки Monza полягають в скромній гарантії (2 роки / 50 тис. км), слабкій дилерській та сервісній сітці по Україні, відсутності простіших комплектацій в якості альтернативи на не зрозумілій політиці GM в цілому.