Короткий огляд кросовера Chevrolet Tracker: ціна в Україні, комплектації і характеристики

Автомобілі марки Chevrolet широко відомі в усьому світі. Ця американська компанія є одним з найстаріших автовиробників і сьогодні входить в могутній концерн GM (General Motors) разом з такими компаніями як Buick, Cadillac та GMC. Найбільшою популярністю бренд Chevrolet сьогодні користується в Англо-Америці, Південній Америці, країнах Центральної Азії, Китаї та Південній Кореї. Список культових моделей марки включає Chevrolet Camaro, Chevrolet Corvette, Chevrolet Tahoe / Suburban та ін.

В Україні протягом 2000-х та першої половини 2010-х автомобілі Chevrolet також були дуже популярні. І не дивно: локальна модельна лінійка бренду була наповнена відносно доступними, практичними та надійними машинами, які легко могли проїхати і пів мільйона кілометрів в наших не простих умовах. Мова іде передусім про моделі, розроблені підрозділом GM Korea: Chevrolet Aveo, Chevrolet Lacetti, Chevrolet Captiva, Chevrolet Cruze, Chevrolet Orlando та ін. Нажаль, грамотний маркетинг завжди був Ахіллесовою п’ятою GM, тож з часом весь успіх марки Chevrolet в Україні зійшов нанівець і багато хто про неї забув, хоча за стільки часу і з таким потенціалом американці могли давно культивувати силу Chevy в нашій країні, адже хто як не ми зацікавлені у присутності відносно доступних і довговічних автомобілів на ринку, а такі в глобальній лінійці Chevrolet були завжди.

Сьогодні в Україні є лише кілька автосалонів Chevrolet і то, половина з них в самому Києві. Модельний ряд включає три машини: малий седан Cobalt, компактний седан Monza і малий кросовер Tracker. Саме про останнього ми в MMR.net.ua поговоримо сьогодні детальніше.

  1. Що таке Chevrolet Tracker?

Chevrolet Tracker – це малий / субкомпактний кросовер, який побудований на спільній з седаном Onix та компактним пікапом Montana передньопривідній платформі GM GEM. Більшою мірою розробка даної платформи велася в сумісному підприємстві GM-SAIC в Китаї. Власне, автомобілі, які спроектовані на GM GEM, насамперед покликані задовольняти потреби клієнтів Chevrolet в бюджетному ціновому сегменті, зокрема на таких ринках, як Китай, Центральна Азія і Латинська Америка.

Відповідна і географія заводів з випуску кросовера Chevrolet Tracker. Це підприємства GM в Сан-Каетано-ду-Сул (Бразилія), Санта-Фе (Аргентина), Шеньян (Китай), Асака (Узбекистан) та Аджикабул (Азербайджан). До нас в Україну Tracker імпортер привозить якраз з Китаю. Щодо габаритів кросовера, то вони відповідають стандартам класу і становлять 4270 мм завдовжки, 1791 мм завширшки та 1627 мм заввишки. І, до речі, якість виготовлення, зборки і контрольна перевірка на китайському заводі кращі, ніж на узбекистанському, тож не переймайтеся – перед вами продукт General Motors, врешті-решт.

  1. Дизайн екстер’єру

Що ж, зі згаданими розмірами і колісною базою в 2570 мм Chevrolet Tracker виглядає напрочуд гармонійно, як на кросовер. Тут немає тієї стрімкості, як в спорідненому седані Onix, але натомість дорожній просвіт машини становить 16 см, що прийнятно для цього класу. Загалом видно, що дизайнери не проти були надати зовнішності Chevrolet Tracker «молодіжності», невимушеності та «збитості», щоби зацікавити передусім молду аудиторію.

Версія RS (а тільки така наразі представлена в Україні) відрізняється повною відсутністю хромованих елементів в декорі екстер’єру, всі вони натомість пофарбовані в чорний глянцевий колір, навіть логотип ШЕВРОЛЕ позбавився фірмового золота. Що приємно, так це повний захист периметру кузова внизу чорним нефарбованим пластиковим обвісом – ось так і повинно бути в кросоверах, щоби вони виправдовували себе хоч якось!

  1. Салон та оснащення

Інтер’єр Chevy Tracker вміло поєднує доволі традиційні рішення зі свіжими нотками автомобілів марки Chevrolet 2020-х років. Класичний важіль перемикання АКПП, з великою «американською» ручкою – це дуже зручно. А два великі рідкокристалічні дисплеї по 10.25 дюймів кожний – це вже максимально  по-сучасному! Перший з них відповідає за приладову панель, а другий – сенсорний екран мультимедійної системи. Остання, між іншим, оснащена додатками Apple CarPlay & Android Auto.

Оснащення Chevrolet Tracker багате: панорамний дах, однозонний клімат-контроль, камера заднього огляду, парктронік, відеореєстратор, безключовий доступ, безключовий запуск двигуна кнопкою, бездротова зарядка телефону, електронне ручне гальмо та багато чого іще. Салон оздоблений еко-шкірою, при чому око радують червоні акценти RS-комплектації то тут, то там, які розбавляють загальну темну атмосферу. Володарям автомобілів Chevrolet стандартна GM-івська фурнітура та органи управління дозволять почуватися в Tracker як удома – все на своїх місцях.

  1. Технічні характеристики

Молодіжний кросовер Chevrolet Tracker для України постачається поки що з єдиною силовою установкою. Це бензиновий 4-циліндровий мотор 1.5 турбо (184 к.с.) + безступенева АКПП (варіатор CVT). Двигун (робочий об’єм 1498 см3) розвиває максимальний крутний момент у розмірі 250 Нм, при чому завдяки турбонагнітачу така тяга доступна в широкому діапазоні 1500-4000 об/хв. Це робить Tracker чи не найжвавішим кросовером у своєму класі, адже спринт 0-100 км/год такий Chevy робить за 7.8 с! Це особливо не мало, якщо враховувати не сильно низьку споряджену масу кросовера – 1335 кг, а також тип «автомата» – тут це безступеневий варіатор.

За інформацією mmr.net.ua, кросовер Chevrolet Tracker, як і седан Chevrolet Monza, відповідає нормам токсичності вихлопних газів Euro-6. При цьому третя модель в українській лінійці – бюджетний седан Chevrolet Cobalt задовольняється стандартом викидів Euro-5. Завдяки турбонагнітачу і типу автоматичної трансмісії (варіатор), важчий за обидва седани Tracker, який на додачу має гіршу аеродинаміку, показує відмінний результат середньої паливної економічності в розмірі 6.4 л/100 км. Максимальна швидкість кросовера напрочуд висока – це 205 км/год.

  1. Безпека

Малий кросовер Chevrolet Tracker не продається на ринку ЄС, відтак ми не можемо навести для вас вердикт краш-тестів від Euro NCAP. Можна тільки прикинути, що в цілому навіть за сучасними жорсткими стандартами Monza непогано себе покаже, бо побудована машина, як вже згадувалося, на сучасній платформі від Chevrolet Onix / Chevrolet Montana, які отримали відмінні результати краш-тестів в Latin NCAP в Монтевідео. Останні хоча і не є такими жорсткими, проте також заслуговують на пошану, адже по факту вони є аналогом європейських випробувань 10-річної давності.

Щодо переліку оснащення з безпеки, то цей «паркетник» Chevy може похвалитися чотирьома подушками безпеки (фронтальні подушки безпеки водія і пасажира + передні бічні подушки безпеки) системою курсової стійкості ESC, допомогою при старті вгору HSA, системою попередження про екстрене гальмування EBW, системою екстреного гальмування PBA тощо.

  1. Комплектації та ціни в Україні

Що ж, вибрати зараз особливо немає з чого – всі Chevrolet Tracker в Україні представлені у вигляді топ-версії RS за ціною в 26 213. За ці гроші ви отримуєте стильний, молодіжний, драйвовий кросовер з АКПП і потужним бензиновим двигуном (184 к.с.), на стильних 17-дюймових колесах з шинами Bridgestone 215 / 55 R17, з шкіряним салоном і повним електропакетом, включаючи панорамний дах. Ми в mmr.net.ua вважаємо це дуже навіть конкурентноспроможною ціною.

  1. Конкуренти Chevrolet Tracker

Конкурентів для Chevrolet Tracker в Україні ми обирали лише аналогічного класу (малі кросовери), тільки з бензиновим двигуном, «автоматом» і переднім приводом, щоби якнайбільше зблизити автомобілі за технічними параметрами. Ось, що ми маємо:

  • MG ZS:  1.5 (114 к.с.) + АКПП (безст. варіатор) -від €18 580 (СOM).
  • Suzuki Vitara: 1.6 (117 к.с.) + АКПП (6-ст. гідротрансформатор) – від €19 133 (GL).
  • Suzuki S-Cross: 1.4 турбо (140 к.с.) + АКПП (6-ст. гідротрансформатор) – від €21 773 (GL).
  • Skoda Kamiq: 1.6 (110 к.с.) + АКПП (6-ст. гідротрансформатор) – від €19 681 (Active).
  • Nissan Juke: 3-цил. 1.0 турбо (114 к.с.) + АКПП (7-ст. робот) – від €20 375 (Acenta).

Зрозуміло, що жоден з перерахованих варіантів не здатен забезпечити динаміки 184-сильного Chevy. Крім того, в плані оснащення всі вони за вказані суми будуть в базових комплектаціях, на штампованих стальних дисках з ковпаками, з темними тканинними салонами, пластмасовими рулями і скромним кондиціонером. Виняток – MG ZS, він теж буде гарно укомплектований, але все одно не так, як Tracker. Само сомою, що ні про які панорамні дахи, безпровідні зарядки, РК-приладові панелі, камери заднього огляду (крім MG) з автоматичним наведенням і тд. ніде з вказаних кросоверів не ітиметься.

  1. Підсумки

На думку редакції mmr.net.ua Chevrolet Tracker – це добротний субкомпактний кросовер відомого і заслуженого американського бренду. Його основники перевагами є багате оснащення (шкіряний салон, РК-дисплеї, повний електропакет тощо), хороша динаміка і при цьому гідна економічність (бензиновий двигун з турбонагнітачем, АКПП типу варіатор), практичність і простота в експлуатації (пристойний кліренс, кузов захищений обвісом, невеликі габарити), а також відносно низька ціна обслуговування, традиційно для автомобілів Шевроле. Недоліки Tracker полягають в скромній гарантії (2 роки / 50 тис. км), слабкій дилерській та сервісній сітці по Україні, відсутності простіших комплектацій в якості альтернативи на не зрозумілій політиці GM в цілому.