В Україні водія оштрафували на 1 мільйон гривень: названа причина

За наслідками «п’яної» їзди водійка понесла більш серйозну відповідальність, ніж звичайний штраф і позбавлення права керування. Верховний суд погодився, що вона повинна сплатити на потерпілим 1 млн грн.

Водійка автомобіля «ВАЗ 2101» їхала дорогою в населеному пункті, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння і в’їхала в автомобіль «Фольксваген Транспортер», який стояв за межами проїзної частини. Внаслідок ДТП одна людина померла. Було відкрито кримінальне провадження.

Вироком місцевого суду «п’яну» водійку визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення за ч.2 ст.286 Кримінального кодексу. Призначено їй покарання у виді шести років позбавлення волі. Також позбавлено права керування транспортними засобами строком на три роки.

Водійка не погодилась з рішенням місцевого суду та оскаржила його в апеляційному порядку. Розгляд справи затягнувся. Апеляційний суд визнав водійку винною, однак звільнив від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності. Отже, під час розгляду кримінального провадження винна водійка не понесла жодної кримінальної відповідальності.

Мати загиблої не змогла змиритись з рішенням судів у кримінальному провадженні. Вона звернулась до суду з цивільним позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП. Просила стягнути з винної водійки 2 500 000 грн моральної шкоди.

Місцевий суд вирішив, що сума 2 500 000 грн є занадто великою за смерть близької людини. Вирішили стягнути з водійки 1 000 000 грн. Апеляційний суд підтримав це рішення.

Водій не погодилась з цими рішеннями та оскаржила їх до Верховного суду. Верховний суд вирішив, що винна водійка все ж таки має сплатити матері загиблої 1 000 000 грн.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть