Псевдокопи на українських дорогах: як розпізнати самозванців

У Києві та області з’явилися бандити, які під виглядом копів грабують людей. Схема розводу проста: зупиняють авто і під будь-яким приводом намагаються нав’язати водієві порушення, щоб потім же його зам’яти. Особливо «розумних» залякують, розбивають в авто скла і б’ють. У поліції радять звертати увагу на зовнішній вигляд копів і вимагати посвідчення і жетон, пишуть Вести.

Якщо раніше псевдокопи, щоб пустити жертві пил в очі, обмежувалися «посвідченнями» в шкіряній обкладинці, то останнім часом вони одягаються в повний комплект форми, зі зброєю в кобурі. Днями такі перевертні напали на водія в місті Вишневому.

«29 вересня рано вранці, повертаючись на машині з нічної зміни додому, в Вишневому був зупинений трьома невідомими в поліцейській формі, які вийшли до мене з автомобіля з синьою люстрою нагорі і написами «поліція». Зі старту, без пояснення причин, під загрозою пістолета змусили вийти з машини, жорстоко побили ногами і прикладами зброї, потім закували в наручники, бризкаючи в обличчя з газового балончика. Все це супроводжувалося нецензурною лайкою», – написав на автофорумі Олександр К. За його словами, псевдокопи в пошуках цінного перевернули всю машину, вивернули кишені і забрали близько 3 тис. грн.

«Після побиття і крадіжки грошей мене кинули біля машини. За фактом було викликано швидку, а вже медики подзвонили в поліцію з Боярки, зняті побої і свідчення», – додає Олександр. У поліції Боярки «Вістям» повідомили, що конкретно про цей випадок до них інформація не надходила. Але зізнаються, що подібні напади їм фіксувати доводилося. «В основному псевдополіцейскі вибирають безлюдну, неосвітлений ділянку дороги, нічний або пізній час доби і виходять на полювання. Ми їх шукаємо», – сказали «Вістям» в місцевому відділенні поліції.

Про те, що такі випадки не поодинокі, відзначають і в громадській організації «Дорожній контроль». За словами одного з членів організації Віталія Мацецкий, діють бандити дуже зухвало.

«Можуть розбити вікно, щоб налякати, витягнути з автомобіля. Але в основному їх мета – це іноземці, які не знають наших законів, і водії на автомобілях з іноземною реєстрацією. Більшість столичних водіїв вже навчені, як себе вести з поліцією, а тому часто не ведуться на подібні афери», говорить Віталій Мацецкий.

Зростає і кількість випадків, коли шахраї видають себе за дільничних і намагаються проникнути в квартиру передбачуваної жертви. Про випадок в цьому році розповів «Вістям» екс-співробітник карного розшуку, а нині адвокат Володимир Корнієнко: «У Києво-Святошинському районі був затриманий шахрай, який навідувався в будинку, пансіонати і гуртожитки до соціально неблагополучних людей, представлявся дільничним і під приводом перевірки по базі даних забирав цінні речі, техніку – телевізори, мобільні телефони. А зловили його, як мені сказав один з колишніх товаришів по службі, коли він вкрав у жінки телефон». Також в прес-службі столичної поліції «Вістям» повідомили, що бували випадки, коли шахраї в формі копів відбирали у підлітків мобільні телефони.

За словами поліцейських, перше, що відрізняє справжнього копа від шахрая, це нагрудний жетон, спеціальні шеврони і головний убір. «По-перше, необхідно звернути увагу на форму поліцейського: у нього повинен обов’язково бути присутнім головний убір (кашкет або шапка), в зимову пору року співробітник поліції одягнений в бушлат, а восени носить куртку. Поліцейський також має при собі службову зброю. По-друге, вимагайте у копа пред’явлення його службового посвідчення і жетони, номер якого повинен збігатися з особистим номером в його посвідченні», – роз’яснив «Вістям» один з інспекторів Шевченківського відділення поліції Олег.

Тим часом, як показує практика, навіть наявність форми і посвідчення не може гарантувати, що перед вами справжній поліцейський. В інтернеті темно-синій костюм поліцейського (кітель і штани) можна купити за 1800 грн. За 980 грн продають костюм патрульного (сорочка і штани). 950 грн коштують черевики поліцейського, 250 грн – кепка патрульного. За 150 грн – кобура, чохли під наручники і газовий балон, за 630 грн продають наручники. А ось знайти в продажу поліцейські жетони можна – вони всі номерні. Але за 200-300 грн можна купити копію жетона іноземних спецслужб.